sigurnost proizvoda

Opasni proizvodi ugrožavaju živote potrošača

kupovina
15.01.2020.
u 11:12

Zbog nižih zahtjeva za sigurnost proizvoda i neizgrađene infrastrukture kvalitete BiH otvorena je mogućnost da se proizvodi lošije kvalitete plasiraju na tržište BiH, ugrožavajući zdravlje i živote potrošača.

Ovo se, između ostalog, navodi u reviziji učinka na temu "Sustavi sigurnosti proizvoda i integracije u tržište EU", a u kojoj se ističe i to da se propisi o sigurnosti proizvoda ne donose u predviđenim rokovima te da BiH znatno zaostaje za zemljama u okružju kada je u pitanju usklađivanje propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU, pišu Nezavisne novine.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futura" iz Mostara, kaže kako je sreća što institucije BiH preko Europske unije imaju sustav uzbunjivanja i preko interneta mogu vidjeti koji su to proizvodi koji su opasni, a koje su pronašle europske zemlje.

"To je prednost, ali pitanje je što su naše institucije otkrile kada je riječ o proizvodima koji zaobilaze EU i dolaze kod nas, jer otprilike možemo samo pretpostaviti što se događa", rekao je Bago.

Revizori su naveli i da je pitanje vremena kada će zbog sve veće usuglašenosti propisa susjednih zemalja sa zahtjevima EU i ove zemlje imati iste zahtjeve za izvoz kao i zemlje EU.

"Ukoliko BiH ne bude pratila tempo susjednih zemalja, proizvođačima iz BiH bi se moglo dogoditi da izgube tržišta susjednih zemalja na isti način na koji je se to dogodilo s hrvatskim tržištem kada je Hrvatska ušla u EU", upozorili su revizori.

Pored problema sa sumnjivim proizvodima koji završavaju na tržištu BiH, neusaglašenost propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU ostavlja znatne posljedice i na ekonomiju u BiH. Proizvođačima iz BiH, a posebno onima koji su izvozno orijentirani, otežan je postupak dokazivanja usklađenosti proizvoda sa zahtjevima EU i plasman proizvoda na tržište EU. Jedan od razloga za sve teži pristup proizvoda iz BiH tržištu EU je i taj što je većina propisa o sigurnosti proizvoda koji se primjenjuju u BiH preuzeta iz bivše Jugoslavije. 

Revizori su istaknuli da je BiH još 2006. godine, odnosno Vijeće ministara BiH, usvojilo Program preuzimanja tehničkih propisa, ali da nakon 2012. godine nije donesena nijedna naredba o tehničkim zahtjevima jer je Vlada RS donijela odluku da njezini predstavnici više ne sudjeluju u radu ekspertnih timova.

"U usvajanju propisa značajnih za sigurnost hrane BiH je ostvarila izvjestan napredak, međutim postupak za odobravanje izvoza određenih prehrambenih proizvoda u EU trajao je između dvije i sedam i pol godina, a BiH još nije stvorila pretpostavke za izvoz crvenog mesa u EU", istaknuli su revizori.

"Zbog neusaglašenih propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU potrošačima u BiH mogu se nuditi proizvodi koji ne ispunjavaju standarde EU, a proizvođačima iz BiH izvoz u zemlje EU je otežan, a u slučaju prehrambenih proizvoda i onemogućen dok BiH ne usuglasi propise o sigurnosti proizvoda i ne osigura njihovo provođenje", zaključili su revizori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?