Bijeg iz zatvora

Opasni krijumčar vojne opreme iz zatvora na Igmanu samo ‘odšetao’

21.01.2017.
u 09:00

Osuđenik Adis Ramić, kojega je lani Sud BiH osudio na tri godine zatvora zbog međunarodnog krijumčarenja vojne opreme, “odšetao” se iz zatvora poluotvorenog tipa na Igmanu, piše Večernji list BiH.

Šutjeli godinu dana

Kako je naveo Amer Softić, ravnatelj Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, to se dogodilo još lani, a informacija o tome osvanula je tek jučer.

Tako se pretpostavlja da je Ramić davno napustio Bosnu i Hercegovinu, a za njim uvelike traje potraga te je i raspisana i međunarodna tjeralica.

- Nekoliko mjeseci ranije iz Bosne i Hercegovine je pobjegao i Amar Šljivo, bivši specijalac FUP-a koji je, zajedno s Ramićem, osuđen na dvije godine zatvora. Šljivo se nije javio na odsluženje izrečene sankcije pa je i za njim raspisana tjeralica - kažu iz policije.

Inače, Šljivo već godinama puni stupce crnih kronika, a prošle godine mu se pridružio i njegov sin Edhem, i to nakon što je ranjen u pucnjavi usred Sarajeva. Podsjetimo, Ramić i Šljivo su, zajedno s Egipćaninom Osmanom Abdelom Selamom, državljaninom Švedske, krijumčarili bombu pa su uhićeni u akciji “Benelux” u kojoj su, uz policiju BiH, sudjelovali i njihovi kolege iz Švedske, Belgije i Luksemburga. U početku ih se optuživalo za organiziranje terorizma, ali je kazneno djelo prekvalificirano pa su, nakon priznanja krivnje, naposljetku, u studenome 2015. godine, osuđeni za neovlaštenu trgovinu vojnom opremom.

Nije pobjegao nego izašao

Adis Ramić je, tvrde osuđenici iz zatvora na Igmanu, “odšetao”, a ne pobjegao, budući da osuđenike u ovom zatvoru poluotvorenog tipa skoro da nitko ne nadzire te nema zidina koje ih opasavaju. Iako je u početku bila ideja da na Igmanu kazne izdržavaju lakši prijestupnici, i to nakon odluke Ministarstva pravosuđa Federacije BiH, na odsluženje kazne u ovaj zavod stigli su i ozbiljni kriminalci, i to nakon što su u zatvorima zatvorenog tipa odslužili dvije trećine kazne.

Trenutačno na Igmanu kaznu izdržava Edin Džeko, osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima u Trusini, kao i Muhidin Bašić, bivši inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), osuđen na sedam godina zbog silovanja tijekom rata u Varešu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije