TEMELJNA PRAVA

Odvjetnik jednog od Boysa: Hrvatska može odbiti nalog za uhićenje, provodi se medijski linč

Hrvoje Lukavec
Goran Stanzl/PIXSELL
23.09.2023.
u 20:33

Od 2016. godine je preko 300 europskih uhidbenih naloga odbijeno izvršiti u Europskoj uniji zbog nedovoljnog jamstva da će se osobama koje su izručene poštovati temeljna ljudska prava zajamčena člankom 4 Europske povelje o pravima koja propisuje zabranu mučenja i nečovječnog postupanja, istaknuo je Lukavec

Grčka je temeljem Europskih uhidbenih naloga zatražila uhićenje i izručenje deset pripadnika Bad Blue Boysa koji su pobjegli iz države nakon navijačkih nereda u Ateni, 7. kolovoza, u noći prije utakmice trećega pretkola Lige prvaka između Dinama i AEK-a.

U neredima je život izgubio 29-godišnji navijač grčkog kluba Michalis Katsouris, a istraga njegovog ubojstva i dalje je u tijeku.

Hrvatska policija se u petak nije htjela očitovati o postojanju takvih naloga, no sada je uhićeno njih devet, dok se u subotu popodne za jednom osobom s popisa i dalje traga.

Odvjetnik jednog od navijača iz skupine Bad Blue Boys u ovom slučaju, Hrvoje Lukavec, dao je kratku izjavu za medije u velikoj Gorici komentiravši situaciju oko naloga za uhićenje.

- Zbog tajnosti postupanja ne možemo komentirati konkretan slučaj, kao ni zbog medijskog linča koji se konstantno provodi prema navijačkoj grupi Bad Blue Boys - započeo je Lukavec, pa potom dodao:

- U medijima su se već počele plasirati informacija kako Hrvatska ne može odbiti provođenje europskog uhidbenog naloga. Ona može odbiti provođenje europskog uhidbenog naloga. Od 2016. godine je preko 300 europskih uhidbenih naloga odbijeno izvršiti u Europskoj uniji zbog nedovoljnog jamstva da će se osobama koje su izručene poštovati temeljna ljudska prava zajamčena člankom 4 Europske povelje o pravima koja propisuje zabranu mučenja i nečovječnog postupanja.

- Iz dosadašnjih informacija mogli smo vidjeti da hrvatski građani u grčkim kazamatima i zatvorima nisu imali temeljne uvjete za život. Prema tome, hrvatski sud ima sva moguća pravna ovlaštenja koja proizlaze iz domaćeg zakona, iz europskih propisa, da odbije provesti europske uhidbene naloge i odbije izručenje hrvatskih državljana Grčkoj - zaključio je odvjetnik Lukavec.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije