Tuzla

Oduzet duhan

duhan
07.12.2015.
u 12:35

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Regonalnom centru Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli 171 kg duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama.

U zajedničkoj akciji Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u Regionalnom centru u Tuzli i policijskih službenika MUP-a Tuzlanske županije, na Gradskoj tržnici u Tuzli od pet fizičkih lica privremeno je oduzeto 55 kg rezanog duhana zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Duhan koji se prodavao na tržnici nije bio obilježen akciznim markicama UIO u skladu sa Zakonu o akcizama u BiH, a lica za predmetnu robu nisu raspolagala bilo kakvom dokumentacijom o nabavci ili njenom porijeklu.

Na području općine Šamac, ovlašteni službenici UIO u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske CJB Doboj, prilikom kontrole prometa zaustavili su putničko motorno vozilo u kojem je pronađen 66 kg sitno rezanog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH. 

Također, u zajedničkoj akciji Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u Regionalnom centru u Tuzli i policijskih službenika MUP-a Republike Srpske CJB Doboj, Policijska stanica Šamac, zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda privremeno je oduzeto 50 kg sitno sjeckanog duhana. Naime, prilikom redovne kontrole prometa, nakon zaustavljanja na području općine Šamac, utvrđeno je da se kod jednog fizičkog lica u putničkom motornom vozilu, između ostalog, nalazi veća količina duhanskih proizvoda, sitno rezani duhan u količini od 50 kg, koji nije bio obilježen akciznim markicama. 

Protiv svih fizičkih lica kod kojih je pronađen duhan i ostale duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene akciznim markicama, u skladu sa važećom zakonskom legislativom i instrukcijama dežurnih tužitelj biće pokrenut prekršajni postupak ili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije