slučaj iz Lukavca

Ocu 13-godišnjaka produžen pritvor: Što je s dječakom koji je pucao u nastavnika

škola u Lukavcu, pucnjava
Stringer/PIXSELL
27.07.2023.
u 18:10

Poznato je kako dječak u vrijeme događaja nije napunio 14 godina i po zakonu ne može kazneno odgovarati

Ocu dječaka iz Lukavca, koji je 14. lipnja pucao u nastavnika Nedima Osmanovića u prostorijama Osnovne škole „Lukavac Grad“ u ovom gradu, pritvor je produžen za još dva mjeseca, potvrđeno je  za Avaz iz Tužiteljstva Tuzlanske županije.

Po riječima glasnogovornika Tužiteljstva TŽ Admira Arnautovića, on se sumnjiči za kazneno djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz Kaznenog zakona FBiH te neovlašteno nabavljanje i držanje oružja i streljiva, na osnovu Zakona o oružju i streljivu TŽ.

- Istraga je u tijeku, a zbog karaktera djela ne možemo davati više detalja. Kada se radi o dječaku, Tužiteljstvo je u potpunosti nenadležno - kazao je Arnautović.

Pištolj iz kojeg je dječak pucaoo u nastavnika registriran je na njegovog pokojnog djeda, ali ga otac nije predao nadležnoj policijskoj stanici.

Poznato je kako dječak u vrijeme događaja nije napunio 14 godina i po zakonu ne može kazneno odgovarati. Radi se o dječaku koji je poznat po nasilnom ponašanju, zbog čega je i izbačen iz škole prije nekoliko mjeseci, ali, kako se radi o maloljetnoj osobi, policija nije mogla reagirati.

Za njegovog privremenog staratelja imenovan je Centar za socijalni rad Lukavac. Poznato je i kako je dječak odmah nakon događaja izmješten u medicinsku ustanovu izvan Tuzlanske županije.

Prema ranijim izjavama direktorice Centra za socijalni rad Lukavac, u ovom slučaju radi se o odgojno zapuštenom djetetu.

Prema proceduri koju nalaže zakonodavstvo, sada se vrši vještačenje dječakovog zdravstvenog stanja, a od nalaza psihologa ovisit će daljnji tijek postupka, odnosno hoće li maloljetniku biti određeno liječenje ili će biti upućen u neku drugu instituciju na daljnju skrb i zbrinjavanje.

Iz Centra za socijalni rad su kazali da će dječak cijelo vrijeme biti pod nadzorom.

Prema neslužbenim podacima, dječak je upao u probleme nakon smrti majke, a živio je s ocem.

Članom 72. Zakona o oružju i streljivu TŽ, između ostaloga, propisano je da će se kaznom zatvora od tri mjeseca do dvije godine kazniti osoba koja bez važeće isprave o oružju nabavi, drži, nosi ili proda oružje ili važne dijelove za oružje, dok je članom 73. propisano da će se fizička osoba koje nabavi, drži, proda, ili pokloni streljivo fizičkoj ili pravnoj osobi koje nema važeću ispravu o oružju kazniti novčanom kaznom od 2.000 KM do 10.000 KM ili kaznom zatvora do jedne godine.

Dječak je, naime, ispalio četiri hica, od kojih je jedan pogodio nastavnika Nedima Osmanovića u vrat. On je, kako tvrde izvori Avaza, pucao po učionici, a vatru je najprije otvorio kroz vrata. Nikoga od učenika nije ranio, nakon čega se dao u bijeg. Nastavnik je istog dana operiran. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?