Nakon ponovnog uhićenja

Njemačka protjeruje blizance iz BiH zbog sumnje da su pripremali teroristički napad

11.08.2017.
u 09:00

Dvadesetšestogodišnjih blizanaca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog sumnje da pripremaju teroristički napad uhićeni u Njemačkoj krajem srpnja, biće deportovani u BiH, objavili su njemački mediji.

Spriječavanje opasnosti

Blizanci će bit deportirani jer je ocijenjeno da predstavljaju opasnost za sigurnost Njemačke. Ovu odluku donio je Okružni sud u Güstrowu (okrug Rostock) na zahtjev Ministarstva za unutrašnje poslove. Osnov za protjerivanje je paragraf 58a Zakona o boravku koji će prvi put biti primijenjen u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern. Preduvjet da takva mjera bude donesena je spriječavanje opasnosti za sigurnost Savezne Republike Njemačke ili spriječavanje mogućih terorističkih napada. Iako optuženi blizanci imaju sedam dana da ulože žalbu na odluku o protjerivanju, njemački pravosudni organi smatraju da se to neće desiti.

Lorenz Caffier, ministar za unutrašnje poslove pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, prema pisanju njemačkih medija izrazio je zadovoljstvo pravnim potezima njemačkih vlasti koji će dovesti do protjerivanja braće u Bosnu i Hercegovinu.

Pratili kretanje

Cijeli slučaj podigao je dosta bure od kako su krajem srpnja, u antiterorističkoj akciji u Güstrowu, uhićene tri osobe, blizanci iz BiH i jedan državljanin Njemačke, zbog sumnji za pripremanje terorističkih napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama. Regionalni sud u Rostocku i pored protesta Savezne policije odlučio je kako ne postoji dovoljno dokaza te je trojac pustio na slobodu. Nakon puštanja iz pritvora Savezna policija je odlučila pratiti njihovo kretanje, no sada se desio novi preokret u slučaju što je rezultiralo pritvaranjem u utorak i odlukom o deportaciji.

Do deportacije, koje se očekuje u rujnu, blizanci iz Bosne i Hercegovine bit će u zatvoru Bützow.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?