Tužiteljstvo BiH

Nakon 23 godine optužen upravnik zloglasnog logora ‘Musala’ u Konjicu

tuziteljstvo bih
12.01.2016.
u 07:00

Tužiteljstvo BiH optužilo je ranije osuđivanog Edhema Žilića (53) zvanog Edo iz mjesta Tušila kod Trnova zbog ratnog zločina nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica 1993. Optužnica ga tereti da je, kao pripadnik 4. bojne vojne policije Armije BiH i upravnik zatvora u prostorijama sportske dvorane “Musala” u Konjicu, osobno činio, naredio i omogućio nečovječno postupanje prema civilima, što im je ostavilo trajne posljedice i tjelesna oštećenja.

- Žilić je optužen kako je od svibnja do kraja listopada 1993. u više navrata u prostorijama objekta “Musala” i uredu koji je koristio kao upravnik omogućio njemu podređenim stražarima nečovječno ponašanje prema zatvorenicima. Optužnica ga tereti i da je omogućavao neovlaštenim osobama ulazak u logor kako bi tukle zatvorenike, te je i sam činio nečovječna djela, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi je u više navrata tukao raznim predmetima i zlostavljao zatvorenike koji su bili odvođeni na prinudni rad ako bi kod njih pronašao komad kruha ili druge hrane. Zatvorenicima su ozljede nanošene raznim predmetima, a i seksualno su zlostavljani, prisiljavani su na međusobna seksualna općenja, uključujući mučenja užarenim predmetima na području genitalija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije