Mjere zabrane

Na ‘crnoj listi’ SAD-a trgovac oružjem iz BiH Slobodan Tešić

23.12.2017.
u 08:15

Poznati međunarodni trgovac oružjem Slobodan Tešić, rođen u Kiseljaku, našao se na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država među 39 pojedinaca prema kojima su primijenjene te mjere. Računi Tešićevih poduzeća u Americi su blokirani, a američkim državljanima je uglavnom zabranjeno obavljati transakcije s njima.

- Naređujem da se osobama s liste sva njihova imovina i poslovni interesi koji se nalaze na teritoriju SAD-a, ili dođu pod kontrolu SAD-a, blokiraju i ne dopusti bilo kakvo transferiranje te imovine i tih interesa - navedeno je u naredbi koju potpisuje američki predsjednik Donald Trump. Kao razlog za taj postupak navode se kršenje ljudskih prava i korupcija, navodi portal Balkan Insight.

- Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i streljivom na Balkanu, bio je gotovo desetljeće na listi Ujedinjenih naroda - osoba kojoj je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi s izvozom oružja u Liberiju - rekao je američki ministar financija. U obrazloženju ove odluke navedeno je kako je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja izravno ili neizravno davao mito i financijsku pomoć službenicima.

Također se dodaje da je Tešić potencijalnim klijentima osiguravao skupe odmore, plaćao obrazovanje njihove djece u zapadnim školama i sveučilištima te davao velike svote kao mito za osiguranje ugovora. Tešić, koji posjeduje srbijansku putovnicu, našao se na listi osoba za koje su Trump i njegova administracija utvrdili da svojim koruptivnim radnjama ugrožavaju ljudska prava diljem svijeta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?