povratnici za blagdane, oprez

Može zatrebati policija, ali mogu i vodoinstalateri te električari

22.12.2018.
u 20:55

“Ne znam jeste li čuli što je kod nas bilo. Čovjek se neki dan vratio kući u Šestanovac za božićne blagdane i zatekao punu kuću migranata”, govori nam Imoćanin s kojim smo ovih dana razgovarali o neobveznim temama, a među njima se našla i priča o migrantima kao jedna od redovitih u posljednjih godinu dana otkad su u većem broju počeli ulaziti u Bosnu i Hercegovinu, preko koje je cilj do Hrvatske pa dalje do zemalja EU.

Iznenadni gosti

Migranti sve više upadaju u prazne, ali i u kuće u kojima netko živi. Tako su posljednjih dana zatečeni u Bihaću, pa u Čapljini gdje su napravili štetu razbijanjem prozora. Sumnja se da imaju dojavljivača u općinama i gradovima koje pohode, stoga neće biti iznenađenje kad se gastarbajteri koji su odveli obitelj sa sobom vrate kući i zateknu iznenadne goste. Ako se to dogodi, najbolja opcija je poziv policiji koja će odraditi daljnji posao. Drugi šok, također vjerojatan, jest da će povratnika dočekati prazna kuća. - Proteklih godina dobar dio onih koji rade u inozemstvu ugradio je alarm i kamere u svoj domove i mogu iz Njemačke pratiti što im se događa kući. No, dobro bi bilo da se taj broj još više poveća jer se tu ne radi o nekom bezveznom ulaganju, nego ulaganju u sigurnost. Onaj tko je odveo obitelj vani i držao kuću na oku, a tu smo i mi da reagiramo ako se alarm oglasi, siguran je ovih dana.

Također, još nešto što bi se moglo dogoditi je da čovjek ostane bez cijele kuće. Naime, u susjednim zemljama zabilježene su krađe kompletnih kuća, a osobito su na meti one montažne. Naravno, ovakva krađa zahtijeva više vremena za izvršenje, no nije nemoguća s obzirom na to da se već događala.

Uništavanje zidova

Mogu se dogoditi i one situacije koje nemaju veze s kriminalom, a njih ne može ni alarm uhvatiti. Naime, led u nekim područjima može biti tako jak da kroz pumpe i cijevi dolazi do bojlera, slavina, kada, a onda kada krene otapanje, dolazi do pucanja i plavljenja. Takva materijalna šteta može biti izuzetno velika. To zna uništiti i zidove. I za kraj, posljednji od problema koji vas mogu dočekati, a kojim, naravno, ne završava niz mogućnosti je i onaj da nemate struju u kući, bilo iz razloga da nije plaćena, bilo da su kabeli oštećeni ili nešto treće.

Proteklih godina i BiH su napustile tisuće ljudi, a to je plodno tlo za kriminalce različitih vrsta, ali i za druge stvari koje smo spomenuli, stoga opreza nikad dosta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije