Presječena mreža

Među europskim dilerima, uhićeni i oni iz BiH

21.11.2016.
u 08:00

Europol, Eurojust, tužiteljstva i druge sigurnosne institucije i agencije izvršili su udar na narkomafiju i otkrili drogu čija je ulična vrijednost oko 20 milijuna eura. U kriminalnoj skupini koja je pala u Sloveniji sudjelovali su i narkotrgovci iz BiH. - Radi se o najuspješnijoj akciji u posljednjih nekoliko godina, u kojoj je zaplijenjeno 875 kilograma narkotika. Uhićeno je 19 osoba, među njima 13 Slovenaca, 3 državljanina BiH, 2 Nizozemca i 1 Srbin.

Opskrbljivali Europu

Kod njih je pronađeno 38 kilograma kokaina, 45 kilograma heroina, 216 kilograma hašiša, 443 kilograma kanabisa i 123 kilograma amfetamina, potvrđeno je.

Pretpostavlja se da je ova narkoskupina opskrbljivala veći dio europskog tržišta. Kako se doznaje iz istrage, uhićeni su radili za druge narkoskupine tako što su im dostavljali narkotike iz skladišta na tržišta čitave Europe. Harij Furlan iz Tužiteljstva Slovenije kazao je da je skupina djelovala više od dvije godine, od rujna 2014. godine do studenog 2016., i to u 11 europskih zemalja.

Europol i Eurojust

Na press-konferenciji u povodu ovih uhićenja rečeno je da je tijekom akcije surađivalo slovensko Tužiteljstvo s tužiteljstvima drugih europskih zemalja, kao i s Europolom (Europski policijski ured) i Eurojustom (Ured EU-a za pravosudnu suradnju).

Iz Tužiteljstva BiH nije bilo potvrde da je suradnja na ovom predmetu ostvarena, premda se pretpostavlja da su određene bh. institucije itekako sudjelovale u slučaju, s obzirom na to da su među uhićenima i bh. kriminalci. Dean Jurić, koji je na čelu koparske policije, kazao je da je istraga protiv ove skupine počela još prošle godine. U početku su tajno istraživali tri slovenska državljanina, da bi se istraga kasnije proširila na njihove suradnike. Neki od uhićenih su imali prijavljena prebivališta u Nizozemskoj, a narkotike su prevozili za Njemačku, Švicarsku, Norvešku, Finsku, Švedsku, Španjolsku i Italiju. Optužnice su podignute protiv 19 osumnjičenih. Među osumnjičenima se nalazi i jedan maloljetnik koji dosad ima više prijava. Ako osumnjičeni budu osuđeni za ono za što ih tereti optužnica, mogu dobiti između pet i 15 godina zatvorske kazne. Sud je izdao nalog za uhićenje onih koji su locirani u drugim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?