PRESUDA

Majka sjekirom htjela ubiti sina

03.02.2016.
u 07:15

Županijski sud u Mostaru je nezaposlenu građevinsku tehničarku Snježanu Ć. (53) proglasio neuračunljivom nakon što je lanjskog 10. listopada, oko 8.30 sati, u svom stanu u mostarskoj središnjoj gradskoj Ulici BNR sjekirom pokušala ubiti sina jedinca, koji je, srećom, uspio preživjeti ovaj brutalni napad, piše Večernji list BiH. Kako se navodi u presudi, u stanju teške paranoidne shizofrenije, majka je izišla na balkon i uzela sjekiru za meso te potom ušla u spavaću sobu u kojoj je spavao njezin sin te ga na krevetu oštricom udarila u desnu stranu glave, nakon čega se on trgnuo i počeo braniti.

Nije htjela liječniku

Nastavila je zamahivati sjekirom i zadala mu više udaraca po rukama, govoreći mu: ‘Moram te ubiti’, da bi u jednom trenutku sin, iako po život opasno ranjen, uspio ustati i zagrliti majku te je urličući od bola ponavljao: “Mama, što ti je, što radiš?!”

Budući da više nije mogla zamahivati sječivom, ona se nekako umirila, otišla do dnevnog boravka, a potom je na njegov zahtjev pozvala hitnu pomoć i policiju. Sav okrvavljeni sin sa slomljenom očnom šupljinom, pri svjesti je ostao u sobi iz koje nije smio odmah izići, strahujući od majke, te je smogao snage pa sa svog mobitela pozvao prijateljicu i panično rekao: “Selma, požuri, zovi hitnu i policiju!” Ona je kasnije posvjedočila da ga je vidjela krvavog od glave do pete, kao i majku, koja je policajcima pokazala odbačenu sjekiru na bočnoj strani dvosjeda te je čula da govori, stavljajući sunčane naočale na oči, “kako ih ne može gledati jer je bez duše”, te “kako je htjela ubiti svog sina jer je mislila da je vrag”. Upravo je napadnuti sin samo večer prije, dok je bio u gostima, svojoj prijateljici i njezinom momku zabrinuto govorio da je zajedno s očuhom unatrag godinu dana primijetio majčino čudno ponašanje, zbog čega se u nekoliko navrata išla liječiti na Odjel neuropsihijatrije u Mostaru, a kada se vratio kući, kako je kasnije ispričao, zatekao ju je pred televizorom te je nakon kraćeg razgovora otišao na počinak. Iste večeri, oko 23 sata, Snježanu je telefonom iz Banje Luke nazvao njegov očuh, inače djelatnik Oružanih snaga BiH, a ona mu je rekla da je dobro i da se ne brine. I sljedeće jutro je zvao, ali mu se više nitko nije javljao, a šokantnu istinu mu je potom otkrila susjeda. Njegova zabrinutost se, na žalost, tako i potvrdila, a osobito jer mu je samo jutro prije Snježana rekla da su “on i njegovi sin demoni te da će ih netko ubiti, kao i da će biti smak svijeta i sl.”. Molio ju je da ide liječniku, ali nije pristala.

Umalo tragičan epilog

Prema očuhovom iskazu proizlazi da su kod njegove supruge uočeni problemi još prije dvije - tri godine, a da su kulminirali 2014., kada ju je policija pronašla u Kruševu, pored ceste prema Čitluku, pa joj je u bolnici dijagnosticiran akutni psihotični poremećaj. Po izlasku pokušala je počiniti samoubojstvo predoziranjem lijekovima, koje u posljednje vrijeme nije više ni htjela piti, što je umalo moglo dovesti do tragičnog epiloga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije