uhićen u Prijedoru

Lažni reis prikupljao novac za lažno liječenje djevojčice

muskarac
26.01.2017.
u 18:47

Već 29 godina poznata varalica Alija Muharemović (49), inače soboslikar iz tuzlanskog naselja Moluhe, uhićen je u Prijedoru zbog sumnje da je u studenom prošle godine oštetio jedno poduzeće iz Kozarca i prisvojio doniranih 2.000 KM. Naime, već godinu-dvije za prijevare uglavnom koristi bolest djece za čije se liječenje javno “prikuplja” novac. 

Poziva telefonom biznismene, direktore raznih poduzeća… predstavljajući se kao premijer, načelnik općine, predsjednik nekog udruženja ili kao predsjednik medžlisa, muftija… moleći da mu se na račun hitno pošalje prijeko potrebna pomoć. U posljednje vrijeme  se predstavlja kao reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović, piše pogled.ba.

– Riječ je o čovjeku koji je prijevare doveo do savršenstva. Prije rata nudio je ljudima posao za novac,  pribavljanje dokumenata, razne usluge i uglavnom je u tome uspijevao. Kada je počeo rat, njegove žrtve bili su razni zapovjednici, logističari, kao i tadašnji političari,  kojima se predstavljao kao ratni kirurg ili zapovjednik. Tako je usred rata telefonom došao i do Alije Izetbegovića. Predstavio se kao general i tražio da mu istog dana pošalju novac u Tuzlu jer je dovedena u pitanje obrana slobodne teritorije. U Sarajevu su se uznemirili te su, budući da ranije nisu čuli za ime „generala Muharemovića”, pozvali zapovjednika Drugog korpusa, pa se ispostavilo da je riječ o varalici. 

Nakon rata, Muharemović se nerijetko predstavljao kao odvjetnik. Mnogima je uzeo novac da bi ih branio na suđenjima. Nudio se kao svjedok i posrednik u slučajevima suđenja ratnih zločina- naveli su novinarima iz MUP-a TŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije