Uhićenje Zahida Šerifovića

Karabinjeri otkrili čvrstu spregu talijanske mafije i organiziranog kriminala u BiH

05.03.2018.
u 07:25

Uhićenjem bh. državljanina Zahida Šerifovića u akciji “Zaghi”, koju su izvele talijanske policijske agencije, razotkrivena ja čvrsta veza domaćih kriminalnih organizacija i talijanske mafije.

Otkrivanjem njegove kriminalne karijere isplivala je na površinu dugogodišnja povezanost kriminalaca iz zemalja bivše Jugoslavije s tamošnjom mafijom.

Tako je i sam Šerifović još kao dječak pobjegao od rata u BiH iz rodnog Brčkog u Italiju, gdje je jako brzo u mafijaškom klanu “Ndranghete” pronašao svoje mjesto. Počeo je s trgovinom ljudima, a sada je uhvaćen zbog krijumčarenja narkotika. Nikad se nije vratio u BiH.

U ožujku prošle godine otkriven je još jedan Bosanac koji je bio pripadnik surove “Ndranghete”. Operativci policijskih agencija u BiH šokirali su se kad su im ustupljeni podaci da je u Milanu uhićen Suvad Operta (38) iz Vareša. On je uhvaćen, ni manje ni više, nego zbog jednog od najtežih djela u talijanskom zakonodavstvu, a to je kazneno djelo mafijaškoga udruživanja.

Do tada domaće agencije nisu raspolagale informacijama o vezi s bh. kriminalcem s talijanskom mafijom, a Opertino uhićenje izazvalo je pokretanje novih istraga u tom smjeru, što potvrđuje pritvaranje Šerifovića i još petorice bh. državljana u nedavnoj akciji “Zaghi”.

Skupina kojoj su pripadali Operta i Šerifović optužena je za ubojstva, pljačke, iznude, ilegalno naoružavanje. Većina članova uhićena je 16. studenoga 2016. godine u akciji “Alto Piemonte”, koju je provela policija “Biellea”. Ova kriminalna skupina bavi se i međunarodnim krijumčarenjem oružja koje potječe iz bivše Jugoslavije te se sumnjalo da je Operta bio “Ndranghentina” veza za prikupljanje nelegalnog oružja.

Opertu su karabinjeri označili kao jednog od jačih vojnika ovog klana. On je tijekom akcije uspio pobjeći pa su za njim izdani europski nalog za uhićenje, kao i međunarodna tjeralica. Uslijedila je kontinuirana potraga, u koju su bile uključene i bh. policijske agencije. Tako je Operta lociran i uhićen u Milanu.

Operta je u lipnju 2016. godine privođen u policijskoj akciji “Mreža”. Istražitelji tada nisu znali koga su uhitili zbog nedostatka informacija. Ova akcija provedena je na području Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije, a bila je usmjerena na otkrivanje organizirane skupine koju se sumnjiči za prodaju droge te za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Uz “Ndranghetu”, jedna od najjačih mafijaških organizacija u Italiji je i “Kamora”. Pretpostavlja se da “Kamoru” čini 131 klan koji ima 6800 članova, a aktivnosti je, osim na jugu Italije, razgranala i u ostalim dijelovima Italije te u Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj.

Glavne aktivnosti kojima se bave su krijumčarenje droge, pogotovo kako su se u novije doba povezali s albanskom i nigerijskom mafijom, te krijumčarenje cigareta, na čemu, prema nekim procjenama, godišnje zarade gotovo milijardu dolara.•

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
11:22 06.03.2018.

Nadam se da ce uskoro biti uhapsena mafija koja je u ovoj korumpiranoj drzavi na vlasti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?