haag

Izricanje presude Žalbenog vijeća Stanišiću i Župljaninu 30. lipnja

stanisic zupljanin
14.06.2016.
u 17:19

Izricanje presude Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u postupku protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, dva bivša visoko rangirana dužnosnika bosanskih Srba, zakazano je za četvrtak, 30. lipnja. 

Stanišić, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, i Župljanin, bivši načelnik regionalnog Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci, optuženi su kao sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je imao za cilj da se trajno uklone bh. Muslimani, Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s teritorije planirane srpske države u Bosni i Hercegovini.

Pretresno vijeće je zaključilo da su Stanišić i Župljanin sudjelovali u tom poduhvatu i da su mogli predvidjeti mnoge od zločina počinjenih u više općina u BiH.

Pretresno vijeće je osudilo Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u BiH između travnja i prosinca 1992. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?