Iz Suda BiH

Istražitelj Mujo optužen da je primao novac i darove

09.03.2016.
u 09:00

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić jučer je u Sudu BiH govorio o nejasnoćama koje su se pojavile tijekom istrage protiv skupine Mate Šimića Iz Gruda za trgovinu drogom i nelegalno posjedovanje oružja, prilikom koje je surađivao s istražiteljem Tužiteljstva BiH Mujom Smajlovićem iz Sarajeva, koji se tereti za zloporabu položaja i primanje mita.

Smajlović je optužen da je od 2012. do početka 2015. godine bez znanja tužitelja ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 20.000 maraka i darove.

Istraga za Šimića

Galić je rekao da je prije imenovanja u Graničnu policiju obavljao poslove ravnatelja policije u MUP-u Zapadnohercegovačke županije, te da je u tom razdoblju sa Smajlovićem, koji je bio istražitelj u Tužiteljstvu BiH, surađivao u istrazi protiv Šimića. Prema Galićevim riječima, Smajlović je Roberta Iličića iz Gruda predstavio kao ključnu osobu koja pomaže Tužiteljstvu BiH. Prema pisanju medija, Iličića je u odsutnosti 2009. godine sud u Splitu osudio na devet godina zatvora zbog trgovine drogom, prenosi Birn.

Galić se prisjetio kako je Iličić jedne prilike rekao da su mu šefovi državni tužitelji Božo Mihajlović i Dubravko Čampara te dodao da se Smajlović, kojem je nadređeni bio tužitelj Dubravko Čampara, ponašao profesionalno.

- Samo se nije uklapao Robert Iličić, rekao je Galić, te dodao da je mislio da se radi o doušniku.

Tijekom istrage protiv Šimića, Galić je rekao da su se “pojavile nejasnoće oko Iličića”. Kao primjer, on je naveo da je Iličić došao do iskaza jednog svjedoka koji je prethodno tražio da izbjegne sastanak sa Smajlovićem, uz obrazloženje da će to “znati Iličić”.

Galić, koji je u međuvremenu imenovan za ravnatelja Granične policije, ispričao je da je razgovarao s tužiteljem Čamparom o Iličiću. Naveo je kako mu je Čampara rekao da Iličić uopće nije registrirani informator.

Isključena javnost

- To je laž. To je njegova i Mujina priča, prisjetio se svjedok Čamparinih riječi.

Javnost je isključena prije nego što je obrana optuženog Smajlovića postavljala pitanja. Sudac Izo Tankić je ovakvu odluku donio na osnovi zahtjeva branitelja Vlade Adamovića.

Inače, pravomoćnom presudom Suda BiH iz 2014. godine Mato Šimić je osuđen na 13, a njegov brat Blago na osam godina zatvora zbog trgovine drogom i nelegalnog posjedovanja oružja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije