Suđenje

Išao u Siriju vidjeti ‘što se tamo događa’

19.05.2016.
u 07:00

Optuženi Ibrahim Delić ispričao je na suđenju kako je u Siriju otišao kako bi se solidarizirao s narodom koji se bori protiv vojske predsjednika Bashar al-Assada.

“Bosanci su odlazili u borbu. Zanimalo me zašto idu. (...) Otišao sam vidjeti što se događa”, kazao je Delić kojemu se sudi zajedno s Enesom Mešićem, Salkom Imamovićem, Fikretom Hadžićem, Mirzom Kapićem, Jasminom Jašarevićem, Ademom Karamujom i Samirom Hadžalićem. Oni su, prema optužnici, 2013. i 2014. napustili BiH i pridružili se Islamskoj države Iraka i Levanta (ISIL), pružajući pomoć i boreći se. Delić je rekao kako je u Siriju došao u ljeto 2013. s još jednim muškarcem koji mu je nosio stvari. Naveo je kako je invalid postao 2007. od posljedica ranjavanja u ratu u BiH i bolesti bruceloze.

“Invalid sam 90%”, kazao je on. Nakon prelaska tursko-sirijske granice, Delić je, kako je rekao, boravio u vojarni neke vojske. Dodao je kako nije imao drugo mjesto za boravak. Ispričao je kako je iz sirijskog grada Haritana po njega došao Bajro Ikanović koji je bio zamjenik zapovjednika jedinice smještene u tom gradu.

Izjavio je kako je u sjedištu te jedinice samo prenoćio, da im se nije pridružio, već je dobio vozilo i obilazio gradove s namjerom ujedinjavanja ljudi iz BiH. Napomenuo je kako nije uzimao pušku u ruke i da je 10.000 KM potrošio u humanitarne svrhe. Iz Sirije se, kako je rekao, vratio kada su počeli sukobi unutar vojske oporbe. Nakon njegova odlaska, ispričao je, vojnici jedinice u čijem sjedištu je boravio pridružili su se Islamskoj državi. Inspektori SIPA-a pronašli su u Delićevoj kući deset bombi i pušku za koju nije imao dozvolu. On je tvrdio kako je bombe zatekao u kući koju je kupio u selu Bočinja.

“Nisam imao kuda s njima. Ostale su tu od rata”, kazao je Delić, dodavši kako mu puška služi za čuvanje ovaca od divljih 
životinja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije