Cyber kriminal

Hakeri otuđili više od 5000 maraka

13.11.2017.
u 10:00

Prošlog tjedna prijavljena je prijevara Policijskoj upravi u Banjoj Luci jer su nepoznati hakeri presreli transakciju novca iz Republike Srpske u Njemačku. Novac je bio namijenjen za kupnju automobila, piše EuroBlic.

Slučaj prijavljen policiji

Zoran Đ. iz Banje Luke policiji je prijavio prijevaru koja se dogodila preko jednog međunarodnog servisa za prijenos novca, a radilo se o iznosu većem od 5000 KM. Prema izvorima EuroBlica, supruga Zorana Đ. uplatila je oko 2600 eura za kupnju automobila u Njemačkoj. Nakon uplate, gospođa je kao dokaz o uplati sredstava poslala i fotografiju uplatnice, no netko je presreo tu uplatnicu te je novac, umjesto na naznačenu adresu u Njemačkoj, uplaćen nepoznatoj osobi. Prema neslužbenim informacija, riječ je o hakerima koji su presreli novac iz Republike Srpske u Njemačku. Slučaj je prošloga tjedna prijavljen Policijskoj upravi Banja Luka, koja utvrđuje okolnosti tog događaja.

Porast online prijevara

- U posljednje vrijeme primjetan je značajan porast broja žrtava cyber-kriminalaca u BiH. To se posebno odnosi na takozvane tehnike napada izvršenih ubacivanjem trećih osoba u komunikaciju između dvaju poslovnih partnera, odnosno stručnim rječnikom, MIM (Man in the Middle Attack) - doznao je ranije izvor EuroBlica od sigurnosnih agencija. Tvrtke iz Republike Srpske više su puta bile na meti međunarodne kriminalne skupine hakera koje su presretale uplate novca na inozemne račune. EuroBlic je prošle godine pisao o hakeru iz Jordana koji je uspio otuđiti oko 100.000 KM od tvrtke u Gradišci. Tada je uplata, koja je bila namijenjena poslovnom partneru u Rumunjskoj, uplitanjem hakera završila na računu u Velikoj Britaniji. Poznat je i slučaj u kojem je novac s računa tvrtke u RS-u trebao biti uplaćen poslovnom partneru u Grčkoj, no haker se preko e-maila uključio u poslovnu komunikaciju i izmijenio broj računa, pa su novčana sredstva završila u Nigeriji. Hakeri se odlučuju za Nigeriju jer im pogoduju njihovi zakoni. Oštećeni mora otići u Nigeriju kako bi vratio novac. Kako je rekao izvor EuroBlica, ovo je pokušao uradili jedan stanovnik Europske unije, ali se nikada nije vratio kući. Zahvaljujući velikoj međunarodnoj istrazi koju je, nakon otkrivanja cyber-pljački, pokrenuo Odjel za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS-a, haker odgovoran za štetu od ukupno pola milijuna maraka lociran je i uhićen u Jordanu. Iz MUP-a RS-a su tada naveli da je istraživanje navedenih kaznenih djela izrazito teško s obzirom na to da je riječ o međunarodnom kriminalu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije