cyber-kriminal

Hakeri iz Kine i SAD-a napali banke u BiH

cyber
VL FOTO
20.09.2015.
u 06:30

Bankovni računi više građana BiH ostali su prazni u hakerskim napadima koji se u posljednje vrijeme izvode, najvjerojatnije, iz Kine i Amerike. Žrtve napada su većinom klijenti Sberbanka, ali i ostalih banaka u BiH. Jedan od posljednjih napada dogodio se u četvrtak oko 17 sati kada su mnogi klijenti automatski iz banke dobili SMS poruku s obavijesti da im je s računa skinut novac. - Kad sam to vidio, bio sam jako iznenađen. Odmah sam se uputio u banku, a u međuvremenu sam dobio i drugu poruku kojom sam obaviješten da mi je još 800 KM skinuto s računa, ispričao je Banjolučanin, klijent Sberbanka. Kako kaže, kad je došao u banku u naselju Obilićevo, shvatio je da nije jedini koji je prevaren.

Sve o trošku banke

-U banci je bilo desetak ljudi koji su imali isto pitanje: što se događa s novcem? Stvorila se prava panika. Zbunjeni su bili i bankari koji nisu odmah imali predstavu što se događa. Rekli su nam da idemo kući i da ćemo o svemu biti pravodobno obaviješteni. Ubrzo je moj račun bio blokiran, kazao je on. Iz Sberbanka su potvrdili kako su primijetili neovlašten promet na računima, te da je odmah pokrenuta interna istraga.
- Došlo se do zaključka da su neovlašteno učitani i iskorišteni podaci s kartica određenog broja klijenata. Na osnovi učinkovite reakcije banke, blokirane su prijavljene kartice. Nove će biti izrađene već idućeg tjedan, kao i namireni računi, a sve o trošku banke.

U Posušju nestalo 240.000 KM

U cilju podizanja stupnja sigurnosti na još višu razinu, blokirane su transakcije s Kinom, državom iz koje su transakcije vršene, na iduća 72 sata, rečeno je u ovoj banci. Inače, posla s hakerima imala je i Raiffeisen banka, a računi građana su napadnuti u petak, jedan sat poslije ponoći, a navodno je transakcija izvršena iz Amerike. Kako neslužbeno doznajemo, najveći do sada skinuti iznos s računa građana dogodio se nedavno u Posušju gdje je u jednoj banci poduzetniku s računa skinuto čak 240.000 maraka. Istraga traje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije