Granična policija BiH

Uhićen granični policajac: U BiH pustio osobe kojima je zabranjen ulazak zbog koronavirusa

Ilustracija
18.03.2020.
u 08:27

Postoje osnove sumnje da je policijski službenik omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronovirusa, priopćeno je

Policijski službenici Stredišnjeg istražnog ureda Granične policije BiH, u koordiniranoj akciji policijskim službenicima policije Brčko Distrikta, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i u suradnji s Koordinacijskim tijelom za zaštitu i spašavanje, kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, a pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prema naredbama Suda BiH, 17.ožujka 2020. godine, proveli su aktivnosti na sprječavanju, otkrivanju i dokazivanju, nezakonitih, koruptivnih radnji počinjenih od policijskog službenika PGP Brčko, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz članka 217. KZ BiH, priopćeno je iz Granične policije BiH. 

U tijeku navedenih aktivnosti, tijekom čega su dokumentirana određena koruptivna djela, slobode je lišen 1 policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u PGP Brčko. Navedene radnje pretresa i lišavanja slobode, obavljene su na MGP Brčko. Naime, postoje osnove sumnje da je navedeni policijski službenik, dana 15.3.2020, u poslijepodnevnim satima omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronovirusa, odnosno istima je trebalo biti izdano Rješenje o odbijanju ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju uz prethodno izdano Rješenje nadležnog organa, kojim radnjama je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana BiH jer je iste osobe nekontrolirano pustio na područje BiH, sve za određeni iznos novca koji je zahtijevao od istih. 

Navedene osobe su u efikasnoj operativnoj akciji od Granične policije BiH i policijskih službenika Brčko Distrikta pronađene, locirane i izolirane, čime su spriječene veće posljedice navedenih nezakonitih aktivnosti.

Pored pretresa osumnjičenog policijskog službenika Granične policije BiH, pretresane su i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, koje je koristio osumnjičeni policijski službenik.

„Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju, koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenutcima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste. Dok se cijela država suočava s velikim izazovima virusa COVID-19 i migrantske krize, Granična policija BiH mora biti primjer da se odgovorno i savjesno postupa u ovakvim situacijama, kao što se mnogi kolege s, gotovo iscrpljujućim kapacitetima, bore protiv ilegalnih migranata i provodeći dogovorene mjere u suzbijanju koronavirusa, ulažući zadnji atom snage u zaštiti državne granice, pojedinci svjesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno i narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem. Uz nedovoljne kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete, granični policajci se svakodnevno izlažu mnogobrojnim opasnostima i unatoč tome ne posustaju nego odgovorno obavljaju sve poslove i zadaće, zato je neophodno da pojedincima koji ne brane časno titulu policijskog službenika budu određene sankcije da ih se podsjeti na njihovu zakletvu koju su dali na samom početku prihvaćanja ovog časnog posla, posebno imajući u vidu ovo teško stanje pandemiju koronavirusa i migrantsku krizu. Obećavam javnosti da ćemo upotrijebiti sve moguće kapacitete da očistimo redove od pojedinaca i za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja provest će se određene sankcije kako bi spriječili svaki oblik kriminalnog i neprofesionalnog ponašanja“, istaknuo je Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH.

Iz Granične policije su zahvalili svima koji su sudjelovali u ovoj operativnoj akciji s pripadnicima Granične policije Bosne i Hercegovine. Pozvali su sve građane koji uoče nezakonitosti u radu policijskih službenika Granične policije BiH da iste prijave kako bi mogli reagirati blagovremeno i sankcionirati takve službenike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije