UHIDBENI NALOZI

FOTO Privođenje Boysa koje traže grčke vlasti

privođenje Boysa
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
23.09.2023.
u 18:39

Ministarstvo pravosuđa RH u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti

Postupajući po 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke hrvatska policija je privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u kojima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač.

Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje već samo postupala po europskom uhidbenom nalogu. Za jednom osobom s popisa još uvijek se traga.

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Ministarstvo pravosuđa RH u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti. Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Županijsko državno odvjetništvo provodi ovakve naloge i odlučuje o lišenju slobode osoba za koje se oni izdaju, rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za 24 sata. "Slijedi njihovo prvo ispitivanje u DORH-u i nakon toga se odlučuje postoji li potreba da ih se predaje trećoj zemlji, stavlja u istražni zatvor ili ne. To traje dan ili dva, dok se to sve ne odvrti, a do finalne odluke hoće li netko biti predan ili ne obično prođe oko dva mjeseca otprilike", kazao je odvjetnik.

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu, navode u priopćenju. Dodaju da u postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, stoji u priopćenju.

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije