pozlilo joj

Dvogodišnja djevojčica preminula: Hitna pomoć nije mogla doći "zbog procedure"

ilustracija
16.08.2019.
u 17:28

Djevojčicu su roditelji morali sami prevesti do najbliže zdravstvene ustanove jer su liječnici Hitne pomoći rekli da ne mogu doći na lice mjesta.

Dvogodišnja djevojčica preminula je u petak ujutro u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru, na jugu Srbije. 

Djevojčicu su roditelji morali sami prevesti do najbliže zdravstvene ustanove jer su liječnici Hitne pomoći rekli da ne mogu doći na lice mjesta. 

I pored svih napora liječnika, djevojčica je izgubila borbu za život, a uzrok smrti će utvrditi obdukcija, piše portal Jugmedia. 

Kako prenose srbijanski mediji, nakon što je djevojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi, gdje im je rečeno da ne mogu izaći na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami prevezu djevojčicu do najbliže ambulante jer "trenutno nemaju vozilo koje bi mogli poslati". 

Direktorica Doma zdravlja u Vlasotincu Milena Stanković-Mitrović izjavila je da doktor Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao izaći na teren jer je morao ispoštovati službenu proceduru. 

- Točno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu staviti kisik, ali imaju vozilo s nosilom kojim mogu prenositi pacijenta. Međutim, liječnik koji je bio u smjeni, radio je sam. On kao jedini liječnik ne smije napustiti Dom zdravlja. Postoje tu zakonska pravila koja zaista moraju ispoštovati. Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovakvo nešto u pitanju, tu nema govora, mora se reagirati. Liječnik je, najvjerojatnije, savjetovao da se dijete doveze do prve ambulante. Moguće da je on, inače, moram reći, s dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, spomenuo da nemaju kisik, ali nije u tome problem. On je samo poštivao proceduru - navodi Stanković-Mitrović, prenosi Avaz. 

Ona dodaje da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da liječnici koji su inače "u manjku", uvijek reagiraju kada su ovakvi slučajevi u pitanju. 

- Problem je u tome što Vlasinsko jezero teritorijalno pripada Surdulici, pa tako i zdravstvene usluge, ali je geografski bliže Crnoj Travi, Vlasotincu, pa i Leskovcu. U tim kritičnim trenutcima ljudi se odlučuju da se zapute prije u Leskovac nego u Surdulicu. Da ne pričam o tome što sama Crna Trava ima problem s brojem liječnika - ističe ona.

Na samom Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-satnim radnim vremenom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije