vlak naletio na čovjeka

Detalji nesreće u Sisku: Radnik HŽ-a nije spustio branike, sada se muškarac bori za život

08.09.2020.
u 13:57

57-godišnji Siščanin zadobio je ozljede opasne po život kada je na automobil kojim je upravljao jučer oko 15,10 sati naletio teretni vlak, na željezničko-cestovnom prijelazu u Starom Pračnu, između kolodvora Sisak i Greda.

Ovaj prijelaz osiguran je branikom kojeg ručno podiže i spušta čuvar, zaposlenik Hrvatskih željeznica, a koji to nije učinio. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je, naime, da 53-godišnji zaposlenik Hrvatskih željeznica, u vrijeme nailaska vlaka nije spustio ručne polubranike i na taj način nije zatvorio cestovni promet, uslijed čega je došlo do naleta vlaka na osobni automobil. Vlak je prilikom udara automobil odgurao više od 200 metara od prijelaza, a zbog čega je radnik propustio spustiti branike pokazat će daljnja istraga. No, policija je, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u vezi kaznenog djela teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, protiv 53-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Mještani već godinama upozoravaju kako se na ovom prijelazu događa da branici ne budu spušteni iako su radnici HŽ-a za to zaduženi. Nije ovo ni prvi put da se protiv radnika podiže kaznena prijava. Tako je 2012. bio prijavljen tada 53-godišnji radnik HŽ-a iz Lipovljana, također zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. 22. travnja te godine, iako je sa sisačkog željezničkog kolodvora zaprimio prednajavu o polasku vlaka te je bio dužan spustiti brklju preko cest,e on to nije učinio. A neposredno prije prolaza vlaka koji prometuje od Siska prema Zagrebu, preko pružnog prijelaza svojim automobilom, u kojem su se nalazile njegova supruga i dijete, prešao je 34-godišnji stanovnik naselja Staro Pračno. Srećom, u zadnji tren su izbjegli nalet vlaka. Alkotestiranjem je bilo utvrđeno da je radnik HŽ-a bio tada pod utjecajem alkohola od 1,48 promila. Nejasno je i zbog čega u Hrvatskoj, u doba digitalizacije, i dalje ima branika koji se ručno spuštaju. Stoga smo to pitanje uputili i HŽ-u, koji su nas izvjestili da će to napokon biti napravljeno u Starom Pračnu, gdje rade rad

„U sklopu Ugovora za nabavu i ugradnju opreme za osiguranje 49 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza preko pruge na 50 lokacija u Republici Hrvatskoj, kojeg je HŽ Infrastruktura potpisala s tvrtkom Končar Inženjering za energetiku i transport, na ŽCP-u Staro Pračno ugradit će se automatski uređaj za osiguranje s cestovnim svjetlosnim signalima i polubranicima. Radovi na modernizaciji osiguranja na predmetnoj lokaciji trebali bi započeti početkom listopada 2020. godine.“ – stoji u odgovoru HŽ infrastrukture.

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije