ŠOKANTAN ZLOČIN

Danas presuda majci koja je ugušila dijete

Duško Marušić/Pixsell
20.04.2018.
u 07:48

Prema optužnici, dječak je ugušen lani 23. svibnja u stanu u Puli, nakon čega je njegovo tijelo bačeno u more te prijavljen nestanak

Nepravomoćna presuda za jedan od najgrozomornijih zločina koji se lani dogodio u Hrvatskoj danas bi trebala biti objavljena u Puli. 

Isključena javnost

Na tamošnjem Županijskom sudu u 14.30 vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gabrijele Marčete Ferić objavit će nepravomoćnu presudu Chiari Pašić (33) te 15-godišnjakinji koje se terete da su lani u svibnju ugušile trogodišnjeg sina Chiare Pašić, nakon čega su zločin pokušale prikriti. Suđenje je počelo 19. veljače, a zbog zaštite žrtve te činjenice da je jedna od počiniteljica maloljetna, sa suđenja je bila isključena javnost. Kako je jučer pojašnjeno sa suda, javnost će moći nazočiti objavi presude, ali samo u onom djelu koji se odnosi na odluku o kazni. Zakon predviđa da su na suđenjima koja su zatvorena za javnost objave presude javne, dok su obrazloženja tajna, odnosno javnost je s njih isključena.

Chiara Pašić tereti se da je 23. svibnja lani, zajedno s maloljetnicom koja je odbjegla iz Doma za odgoj djece i mladeži u Puli, u stanu na Akvilejskom prilazu ugušila svog trogodišnjeg sina. Nakon toga, mališanovo tijelo su odnijele i bacile u more uz obalu bivše vojarne Vallelunga. Kako bi prikrile što su učinile, prema optužnici, Chiara Pašić, je oko ponoći nazvala policiju i prijavila im nestanak djeteta. Ispričala im je da je sina zadnji put vidjela oko 18.30 kako se igra u parku pred stanom u kojem žive, a tvrdila je i da ga je nakon nestanka, prije prijave policiji tražila. Policajcima njezina priča od početka nije bila uvjerljiva, no organizirali su potragu. No Chiara Pašić se na koncu slomila na ispitivanju te je priznala da je dijete udavila. Policajcima je kazala i gdje je tijelo odbacila, a s njom je uhićena i maloljetnica koja je tada imala 14 godina.

Presudno mišljenje vještaka

Što je Chiaru Pašić motiviralo da počini ovaj grozomoran zločin, kakva je uloga maloljetnice u njemu, što su o svemu kazali svjedoci i vještaci, raspetljavalo se tijekom suđenja koje se odvijalo iza zatvorenih vrata. No njezina majka javno je govorila da Chiara Pašić ima psihičkih problema, no da se nije htjela liječiti. Za odluku o kazni, vjerojatno će najpresudniji biti vještački nalaz, odnosno procjena je li ona u trenutku ubojstva bila ubrojiva. U žalbi zbog određivanja istražnog zatvora, Chira Pašić prigovarala je zakonitosti tog nalaza, jer je, kako je navedeno u žalbi, nalaz napravljen nakon što su je vještaci pregledali i s njom proveli tri sata, a da im ona nije odgovorila ni na jedno postavljeno pitanje. Vrhovni sud je njezinu žalbu odbio, smatrajući da je nalaz vještaka zakonit dokaz jer je utemeljen na liječničkoj i drugoj dokumentaciji. Za zločin za koji se tereti zapriječena je kazna dugotrajnog zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije