Nacionalno blago

ČAPLJINCI U ŠOKU, netko je ukrao PLOČU OD TONU I POL

28.08.2020.
u 08:23

Vjerovali ili ne, s mosta na Bregavi u Klepcima kraj Čapljine starog 503 godine nestala je kamena ploča teška 1,5 tona! Golema ploča bila je dio korkaluka - kamene ograde, mosta izgrađenog 1517. godine. Poslije konzervatorsko-restauratorskih radova prošle godine, ploča je iz nejasnih razloga ostavljena u podnožju mosta uz prometnicu koja od magistralne ceste M–17 vodi prema Hutovu blatu i naselju Prebilovci, javlja Večernji list. Bez rezervi usuđujemo se kazati - bio je to diletantski potez onih koji su bili uključeni u konzervatorsko-restauratorske radove jer opće je poznata nedovoljna svijest stanovništva prema zaštiti kulturno-povijesne baštine. Tako se i dogodilo da je netko posudio kamenu ploču približnih dimenzija 180 x 80 x 25 centimetara.

Nestanak ploče uočen je 15. lipnja. U međuvremenu od ploče, koja na sebi ima šupljine u kojima su bili željezni držači s kojima je bila pričvršćena za kamenu podlogu i ploče u nizu, ni traga ni glasa. Nakon što je presušila Bregava, sišli smo u korito i uočili dvojnicu nestale ploče i tako na licu mjesta još jednom osvjedočili o kakvom je artefaktu riječ. Jasno, tako teška ploča nije se mogla odvesti bez mehanizacije, što će reći da je postojao plan za odvoz. Nejasno je što će takva ploča nekom pojedincu jer, tko god je vidi, znat će da je uzeta od neke povijesne građevine. Takve ploče ne mogu uraditi ni današnji majstori, a ni mehanizacija. Ona je posljedica višemjesečnog rada vrsnih klesara koji su odlično baratali dlijetom i čekićem, a takvih je, imajući na umu graditelje stećaka ili vrsne dubrovačke majstore početkom šesnaestog stoljeća, bilo.

Uglavnom, nestankom ploče koja bi mogla u neke bolje dane poslužiti za cjelovitu obnovu mosta pokvaren je dojam prošlogodišnjih restauratorsko-konzervatorskih radova, za koje je projekt uradila Općina Čapljina, suglasnost dao Zavod za zaštitu spomenika, a sredstva osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Valja reći da je ove godine od magistralne ceste Mostar – Metković i tzv. Klepačkog mosta do Starog – Mustaj-begova mosta na Bregavi izgrađena obaloutvrda, tako da je jedan od devet nacionalnih spomenika na području Čapljine postao vidljiv i s prometnice. Na taj način mostu je podignut turistički potencijal, ali ploče nema. Ostaje nada da će biti vraćena tamo gdje je i bila, čime bi slučaj postao samo neslana šala.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije