sarajevo

Adnanu Ćurevcu dvije godine zatvora zbog razbojništva i pucnjave na Trgu sarajevske olimpijade

privedeni
Faktor.ba
23.03.2016.
u 11:59

Ćurevac i Đorđe Lazarevski u subotu su privedeni i zbog incidenta na Grbavici, ali su nakon saslušanja u policiji pušteni.

Županijski sud u Sarajevu izrekao je jučer presudu kojom je Adnan Ćurevac osuđen na dvije godine zatvora zbog pucnjave koja se dogodila u svibnju 2011. godine u sarajevskom naselju Dobrinja, u kojoj je ranjen Muamer Čuturić iz Sarajeva.

Parafinska rukavica

Ćurevac je tada, zajedno sa Smajom Hadžimusićem, (koji je u međuvremenu ubijen i u odnosu na njega je obustavljen postupak, op.a.) pokušao opljačkati Čuturića i njegovog oca Ramu ispred zgrade u kojoj žive na Trgu sarajevske olimpijade. Tijekom pljačke upucali su Muamera u lijevu natkoljenicu, nakon čega su pobjegli, ali su ih policajci uhvatili nekoliko ulica dalje od mjesta pucnjave. Policija je tada kod njih našla i zaplijenila dva pištolja.

Presuda je, inače, izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivnje koji je Ćurevac sklopio sa Županijskim tužiteljstvom u Sarajevu, a u kaznu će mu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Osuđeni Ćurevac je inače, kako policiji, tako i javnosti odavno dobro poznat po činjenju krivičnih djela i sudjeluju u vatrenim obračunima po Sarajevu.

Tako je i prije tri dana, zajedno sa Đorđem Lazarevskim, priveden nakon incidenta u jednom stanu u Zagrebačkoj ulici u naselju Grbavica. Navodno su noć ranije stanari zgrade čuli manju eksploziju, nakon čega su u stanu zatečeni Ćurevac i Lazarevski. Njih dvojica su privedeni u prostorije Druge policijske uprave, gdje su saslušani, te im je uzet uzorak parafinske rukavice, kako bi se utvrdilo da li je neko od njih dvojice pucao.

Istražitelji su pretresli i unutrašnjost stana te su i odatle izuzeli određeni dokazni materijal. Nakon što su 24 sata zadržani u policiji, obojica su puštena na slobodu, jer nije bilo zakonskog osnova za njihovo pritvaranje.

Kako neslužbeno saznajemo, riječ je o iznajmljenom stanu, koji je dvoetažni, u kojem je u trenutku kad se dogodio incident boravilo više osoba. Ćurevac i Lazarevski su navodno u policiji kazali da su spavali na spratu, kada je iz vatrenog oružja ispaljeno nekoliko hitaca. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, a učesnici incidenta su se razbježali, te su policajci u stanu zatekli njih dvojicu, koji su, navodno, ostali da pospreme, prenosi Faktor.ba

Pucali na BMW

Ovaj najnoviji incident u režiji Ćurevca i Lazarevskog dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Općinski sud u Sarajevu Lazarevskom ukinuo pritvor u kojem se nalazio zbog pucnjave u naselju Bjelave, kada je ranjen slučajni prolaznik Skender P. (74). Pucnjava se dogodila 18. listopada prošle godine u ulici Avde Sumbula, kada je sa zajedno sa Đorđem bio i njegov brat Aleksandar, te ponovo Adnan Ćurevac.

Oni su tada iz automatske puške pucali na parkirani BMW X5, u kojem su se nalazili M.M. i I.A., ali je tada od zalutalog metka povrijeđen starac, koji je bio na putu prema džamiji, dok je automobil oštećen. Lazarevski je odmah nakon ovog događaja priveden i odmah pritvoren, a u siječnju je zbog ovog događaja sarajevsko Tužitelstvo protiv njega podiglo optužnicu, kojom ga tereti za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa izazivanjem opće opasnosti, te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Ćurevac je nakon pucnjave uspio pobjeći, ali je nekoliko dana poslije i on uhićen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije