Tužiteljstvo BiH

605 optuženih za ratne zločine, osuđeno 80 posto

tuziteljstvo
09.05.2016.
u 11:11

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nedavnim podizanjem optužnice za ratne zločine u Prijedoru dostiglo brojku od 605 optuženih za ratne zločine čime je postalo pravosudna institucija s najviše optuženih za ratne zločine u svjetskim razmjerama, jer nakon tribunala u Nirnbergu i Tokiju nakon 2. svjetskog rata nije evidentiran veći broj optuženih u domaćim ili međunarodnim tribunalima.

Također, krajem prošle godine donesene su tužiteljske odluke u svim predmetima Kategorije 2 koji su iz tužiteljstva Haaškog tribunala, kao najsloženiji predmeti, proslijeđeni na procesuiranje pravosuđu BiH.

Iz Tužiteljstva BiH navode da su optuženi, protiv kojih su do sada podigli optužnice i kojima je suđenje okončano, u oko 80 posto predmeta pravomoćno oglašeni krivim i osuđeni su na zatvorske kazne, a procesuirani su i osuđeni za ratne zločine nad žrtvama svih nacionalnosti i u svim krajevima naše zemlje.

Naglašavaju da Posebni odjel za ratne zločine danas ima oko 100 zaposlenih, građana BiH iz svih krajeva zemlje i svih nacionalnosti, koji rade kao tužitelji, istražitelji, pravni suradnici i ostalo stručno osoblje.

Također, napominju da je Tužiteljstvo BiH proteklo desetljeće radilo sa skromnim proračunskim sredstvima kada je u pitanju procesuiranje predmeta međunarodnog humanitarnog prava, te da su njihovi proračuni čak deset ili 20 puta manji od sredstava međunarodnih tribunala.

Ističu da je borba da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni jedna od njihovih primarnih misija kojom nastoje ojačati vladavinu prava na europskom putu BiH i odstraniti hipoteku ratnih zločina koja opterećuje odnose u zemlji, tako što će za zločin isključivo procesuirati odgovorne pojedince.

Iz Tužiteljstva BiH dodaju da su intenzivno razvijali regionalnu suradnju u naporima za procesuiranje ratnih zločina, te su izuzetno dobri odnosi s partnerskim tužiteljstvima rezultirali procesuiranjem počinitelja ratnih zločina u cijeloj regiji, pa kolegama u Beogradu, Zagrebu i Podgorici zahvaljuju na suradnji koja će biti intenzivno nastavljena još većim intenzitetom u narednom razdoblju. 

- Važno nam je da budući naraštaji u Bosni i Hercegovini, djeca i mladi ljudi na čije živote su strahote ratnih zločina ostavile trag i posljedice, više ne žive u strahu od počinitelja ratnih zločina koji se slobodno kreću, te da svakog tko je počinio zločin stigne zaslužena kazna i da u tom procesu nema nedodirljivih - priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije