Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Čovjek koji je zeznuo Italiju

Britanski tjednik The Economist ponovno napada Silvija Berlusconija i politiku njegove vlade
10. lipnja 2011. u 09:36 0 komentara 5 prikaza
Economist o Berlusconiju

RIM – Silvio Berlusconi je zeznuo Italiju. Pod naslovom “Čovjek koji je zaje...jednu cijelu državu” (The man who screwed an entire country) na prvoj stranici, britanski tjednik Economist ponovno napada Silvija Berlusconija i politiku njegove vlade. Prije osam godina taj je tjednik napisao, također na prvoj stranici, kako Berlusconi nije sposoban voditi Italiju  (unfit to lead Italy), a prije pet godina je svoju prvu stranicu naslovio kako je došlo vrijeme da mu se dade otkaz.  U najnovijem broju The Economist posvećuje 16 stranica analizi (autor John Prideaux) stanja u Italiji, koja ima nulti rast, u kojoj nisu provedene reforme, a sve što toj državi treba da se izvuče iz teške situacije je “promijena vlade”.

Bez obzira na osobne uspjehe, Berlusconi je, po mišljenju londonskog tjednika, užasan kao nacionalni čelnik. Spočitava mu se saga o bunga bunga (kako on sam naziva zabave s mladim djevojkama u njegovoj vili), optužbe o korupciji i poreskoj prijevari, te potpuna nezainteresiranost za društveno-ekonomsko stanje zemlje. Berlusconi mijenja zakone u svoju korist, zanima ga samo kako sebe zaštititi od sudskih istraga i optužbi, te ne donosi nikakve mjere za ekonomski razvitak.  

Rezultat takvu ponašanju je teško stanje talijanskog gospodarstva. Talijanska bolest nije akutna, već je postala kronična i odnosi vitalnost cijelome društvu.

Jedino zahvaljujući strogim mjerama štednje ministra financija Giulija Tremontija, Italija je izbjegla špekulacije na tržištima i sudbinu Grčke ili Portugala, ali ne znači da će tako moći iči u nedogled. Državni dug iznosi  120% BND-a što Italiju čini još slabijom, a i za to list optužuje Berlusconija. U Italiji je problem produktivnost, potrebne su reforme, a s Berlusconijem je protračeno predugo vremena, jer se on brinuo samo o svojim sudskim procesima. Italija je imala najniži postotak rasta među industrijski razvijenim zemljama. BND je u posljednjih 10 godina rastao u prosijeku samo 0,25% godišnje, a što je bolje od Haitija i Zimbabvea, piše Economist.

Italija je ipak civilizirana i bogata zemlja, pa bi Berlusconijev nasljednik na čelu vlade mogao postići velike uspijehe s malo truda. Trebao bi načiniti novi zakon o radu, jer sadašnji favorizira starije osobe. Italija je, uz ostalo, pogođena “institucionalnom gerijatrokracijom” koja onemogućava mladima stvaranje karijere.  Mladi talentirani Talijani u drugim državama nalaze posao i karijeru. Economist ipak drži kako je vjetar, nakon nedavnih administrativnih izbora, počeo mijenjati smjer, ali se ne upušta u prognoziranja datuma pada Berlusconija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.