Tribina

Čović: Nema iskrene želje da se pronađe rješenje za FBiH

Tribina
Ivan Ramić
06.02.2013.
u 10:03

Osvrnuvši se na reformu koju predvodi američko Veleposlanstvo u FBiH Čović nije izrazio neke optimistične stavove

Na prvoj u nizu javnih tribina na temu \"Reorganizacija BiH\" u organizaciji HDZ-a BiH održane u širokobriješkom kinu Borak, izneseni su stavovi i mišljenja o politici HDZ-a BiH po pitanju reorganizacije BiH. Kako je u svome govoru istaknuo domaćin današnje tribine Predrag Kožul, predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH Zapadnohercegovačke županije ovim tribinama se želi javnost upoznati sa ciljevima koji se žele postići ovakvom vrstom okupljanja. Sjednici su inače nazočili svi članovi predsjedništva stranke na čelu s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

- Živimo u neorganiziranoj državi koja je nekome majka, a nekome maćeha. Nažalost, nama Hrvatima je maćeha, stoga se svi moramo uključiti u rješenje našeg nacionalnog pitanja, počevši od akademskih elita, civilnih udruga i crkve, poručio je Kožul.

Sličnog razmišljanja bio je i Dragan Čović koji je još jednom ponovio da je situacija Hrvata izrazito teška u ovakvom bosansko-hercegovačkom društvu koje je na poseban način pogođeno recesijom. I da je upravo tema hrvatskog nacionalnog pitanja glavna tema koja mobilizira Hrvate u posljednjih 12-13 godina. Na poseban način Čović se dotaknuo i problema Grada Mostara, rekonstrukcije vlasti i reformi u FBiH, te presude Sejdić-Finci čije će se rješenje, kako je naglasio Čović, biti predstavljeno na sastanku sa Stefanom Fueleom i suradnicima u travnju u Mostaru.

- Ovakav statut u Mostaru će biti i do sljedećih izbora. Uostalom to je jasno svim ekspertima koji rade na rješenju pitanja Grada Mostara, istaknuo je Dragan Čović, još jednom dodavši kako se nada će Mostar kao stolni grad ostati središnje stajalište hrvatskog naroda u BiH.

Osvrnuvši se na reformu koju predvodi američko Veleposlanstvo u FBiH Čović nije izrazio neke optimistične stavove.

- Mislim da je to projekt koji teško nešto može postići jer nema iskrene želje da se pronađe rješenje. Sustavno se radi na sučeljavanju kojekakvih rješenja kako bi međunarodna zajednica što duže ostala u BiH. No, i ukoliko dođe do nekog rješenja, za nas je najbolje samo ono koje bi jamčilo jednakopravnost i institucionalnost Hrvata s druga dva naroda u BiH, proučio je Čović na kraju svoga izlaganja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?