Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Čović i Ljubić spremni na suradnju s ciljem jačanja hrvatske pozicije

Približavanje stavova hrvatskih stranaka i formiranje vlasti danas će biti tema sastanka Čović - Josipović u Zagrebu
27. listopada 2010. u 07:57 1 komentara 2 prikaza
čović
Foto: VL FOTO

Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, održali su jučer drugi sastanak u posljednja dva tjedna, što potvrđuje da su intenzivirana nastojanja da se pokuša dogovoriti zajednički nastup hrvatskih stranaka u predstojećim pregovorima o formiranju vlasti, ali i reformama koje trebaju uslijediti nakon toga.

Službene informacije

Službeno je objavljeno da su razgovarali o političkoj platformi za djelovanje u poslijeizbornom procesu te izrazili spremnost na suradnju s ciljem jačanja ukupne hrvatske pozicije u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je za formiranje vladajućih koalicija potrebna što šira većina koja bi imala jači legitimitet naroda i veći kapacitet kod budućih promjena Ustava. Očito je da i unutar hrvatskih stranaka sazrijeva stav kako je samo zajedničko djelovanje jamac stvarnog uvažavanja Hrvata kao političkog čimbenika u BiH. Razgovori Čovića i Ljubića bit će nastavljeni, a neće biti zanemarene ni druge stranke. Tako je već za sutra najavljen sastanak Koalicijskog vijeća Hrvatske koalicije HDZ 1990 - HSP BiH, na kojem će također biti razmatrana provedba rezultata izbora i pregovori s drugim političkim strankama. Približavanje stavova hrvatskih stranaka i formiranje vlasti sigurno će biti tema i za danas najavljenog susreta Dragana Čovića s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Iako se izravno ne miješa u proces formiranja vlasti u BiH, hrvatski predsjednik je itekako zainteresiran za razvoj događaja u BiH. U tom svjetlu treba promatrati i njegov sutrašnji sastanak s Čovićem, ali i jučerašnji razgovor s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i s novim članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem. Čović bi se u Zagrebu trebao susresti i s predsjednicom Vlade Jadranskom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. Intenzivira se i komunikacija između bošnjačkih i srpskih stranaka koje su osvojile najveću potporu biračkoga tijela.

Otrovne strjelice

Pred kraj tjedna u Banjoj Luci će razgovarati Milorad Dodik i Sulejman Tihić, a vjerojatno se neće dugo čekati ni na susret Dodika sa Zlatkom Lagumdžijom. Iako su u proteklom razdoblju razmjenjivali otrovne strjelice, Dodik i Lagumdžija su posljednjih dana ublažili svoje stavove, vjerojatno svjesni da je i bez SNSD-a i bez SDP-a skoro pa i nemoguće formirati funkcionalnu vlast na državnoj razini. Uz SDA i hrvatske stranke, ova vladajuća koalicija bi imala dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koja je dovoljna ne samo za uspostavu izvršne vlasti, nego i za izglasavanje ustavnih promjena, koje bi trebale biti jedan od prioriteta buduće vlasti. Kako god bilo, pred nama je sada dug i mukotrpan proces brojnih političkih dogovora, a glavno je pitanje kakvi će biti rezultati svih sastanaka koji će se održati u idućih nekoliko dana.

  • JohnConnor:

    Tako je, samo zajednistvo vas spasava. Nedajte da vas bosnjacke stranke svedu na status nacionalne manjine. Ozivite HR Herceg-Bosnu, podrsku Dodika zato imate, a ja mislim da to nije malo, jer kad Srbi i Muslimani dodju na ideju da BIH ... prikaži još! podjele medju sobom onda bi definitivno moglo biti za sve kasno. Zato nek vam glavni cilj bude borba za hrvatsku federalnu jedinicu i ne dopustite da vas itko nagovori da odustanete od toga. Hrvati BiH-a iako najmanji narod imaju najvece pravo na BiH.