NAKON IZBORA

Čović i Ljubić spremni na suradnju s ciljem jačanja hrvatske pozicije

čović
VL FOTO
27.10.2010.
u 07:57

Približavanje stavova hrvatskih stranaka i formiranje vlasti danas će biti tema sastanka Čović - Josipović u Zagrebu

Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, održali su jučer drugi sastanak u posljednja dva tjedna, što potvrđuje da su intenzivirana nastojanja da se pokuša dogovoriti zajednički nastup hrvatskih stranaka u predstojećim pregovorima o formiranju vlasti, ali i reformama koje trebaju uslijediti nakon toga.

Službene informacije

Službeno je objavljeno da su razgovarali o političkoj platformi za djelovanje u poslijeizbornom procesu te izrazili spremnost na suradnju s ciljem jačanja ukupne hrvatske pozicije u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je za formiranje vladajućih koalicija potrebna što šira većina koja bi imala jači legitimitet naroda i veći kapacitet kod budućih promjena Ustava. Očito je da i unutar hrvatskih stranaka sazrijeva stav kako je samo zajedničko djelovanje jamac stvarnog uvažavanja Hrvata kao političkog čimbenika u BiH. Razgovori Čovića i Ljubića bit će nastavljeni, a neće biti zanemarene ni druge stranke. Tako je već za sutra najavljen sastanak Koalicijskog vijeća Hrvatske koalicije HDZ 1990 - HSP BiH, na kojem će također biti razmatrana provedba rezultata izbora i pregovori s drugim političkim strankama. Približavanje stavova hrvatskih stranaka i formiranje vlasti sigurno će biti tema i za danas najavljenog susreta Dragana Čovića s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Iako se izravno ne miješa u proces formiranja vlasti u BiH, hrvatski predsjednik je itekako zainteresiran za razvoj događaja u BiH. U tom svjetlu treba promatrati i njegov sutrašnji sastanak s Čovićem, ali i jučerašnji razgovor s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i s novim članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem. Čović bi se u Zagrebu trebao susresti i s predsjednicom Vlade Jadranskom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. Intenzivira se i komunikacija između bošnjačkih i srpskih stranaka koje su osvojile najveću potporu biračkoga tijela.

Otrovne strjelice

Pred kraj tjedna u Banjoj Luci će razgovarati Milorad Dodik i Sulejman Tihić, a vjerojatno se neće dugo čekati ni na susret Dodika sa Zlatkom Lagumdžijom. Iako su u proteklom razdoblju razmjenjivali otrovne strjelice, Dodik i Lagumdžija su posljednjih dana ublažili svoje stavove, vjerojatno svjesni da je i bez SNSD-a i bez SDP-a skoro pa i nemoguće formirati funkcionalnu vlast na državnoj razini. Uz SDA i hrvatske stranke, ova vladajuća koalicija bi imala dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koja je dovoljna ne samo za uspostavu izvršne vlasti, nego i za izglasavanje ustavnih promjena, koje bi trebale biti jedan od prioriteta buduće vlasti. Kako god bilo, pred nama je sada dug i mukotrpan proces brojnih političkih dogovora, a glavno je pitanje kakvi će biti rezultati svih sastanaka koji će se održati u idućih nekoliko dana.

Ključne riječi

Komentara 1

JO
JohnConnor
16:45 27.10.2010.

Tako je, samo zajednistvo vas spasava. Nedajte da vas bosnjacke stranke svedu na status nacionalne manjine. Ozivite HR Herceg-Bosnu, podrsku Dodika zato imate, a ja mislim da to nije malo, jer kad Srbi i Muslimani dodju na ideju da BIH podjele medju sobom onda bi definitivno moglo biti za sve kasno. Zato nek vam glavni cilj bude borba za hrvatsku federalnu jedinicu i ne dopustite da vas itko nagovori da odustanete od toga. Hrvati BiH-a iako najmanji narod imaju najvece pravo na BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?