DOGOVOR

Čović i Ljubić sljedećeg tjedna rješavaju nesporazume u HBŽ

covic
VL FOTO
22.05.2011.
u 17:47

Ranijim dogovorom predviđeno je da premijer bude kadar HDZ-a 1990, vlast usporavaju privatni interesi

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić preuzet će predstojećeg tjedna stvari u svoje ruke i posredovati pri uspostavi vlasti u Hercegbosanskoj županiji u kojoj je zbog apetita dviju strana, a u pojedinim slučajevima i pohlepe, prijetilo eksaliranje nesporazuma unutar dvije najsnažnije stranke Hrvata u BiH.

Medijske obmane

Potvrdili su to stranački izvori koji vjeruju da će se konačno staviti ad acta problemi koji su se pojavili isključivo na temelju međusobne isključivosti i vladavine iz proteklih godina, što su pokušale iskoristiti stranke okupljene oko tzv. platforme, koje u ovoj županiji ni u jednoj kombinaciji ne mogu uspostaviti vlast budući da je za potvrdu Vlade potrebna potpora 17 od 25 zastupnika koliko broji tamošnja skupština. Prvi čovjek hercegbosanskog HSP-a Josip Perić posljednjih je dana tvrdio kako su zastupnici nekoliko stranaka, uključujući HDZ 1990, SDP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak, potpisali koalicijski sporazum te da imaju potpis 11 županijskih zastupnika. Upućeni, međutim, tvrde da to nije točno te da ne postoji niti jedan dokument koji je potpisalo 11 zastupnika, što će se potvrditi i na sastanku kojemu će između čelništava dva HDZ-a nazočiti i predstavnici županijskih odbora stranaka čiji pojedini članovi soliraju vodeći samostalne političke utakmice mimo odobrenja čelništava.

Raniji dogovor

To će biti prilika i da se analizira dosadašnji tijek razgovora županijskih organizacija dviju stranaka koji ne odgovaraju sadržaju dogovora kojega su postigli predsjednici Dragan Čović i Božo Ljubić. Naime, dogovoreno je da će HDZ 1990, uz ostalo, imati jednoga premijera, i to upravo u Hercegbosanskoj županiji. To, međutim, osporava dio predstavnika unutar HDZ-a BiH smatrajući da bi premijer trebao pripasti upravo ovoj stranci koja je, istina je, osvojila najveći broj glasova i mandata. No, dogovor da HDZ 1990 dobije mjesto premijera dio je ranijeg ukupnog aranžmana koji je usuglašen unutar najužeg vrha bloka hrvatskih stranaka. Valja reći da bez dogovora dva HDZ-a i SNSD-a, ali i HSP-a kojemu je na čelu Perić, praktično nije moguće napraviti stabilnu vlast koja odgovara rezultatima posljednjih izbora. Za razliku od javnosti podastrtih navlakuša, sve su stranke licitirale s cijenom sudjelovanja u vlasti i potpore pojedinim bloku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?