Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Čović i Ljubić: Radije oporba nego trgovina pozicijama

PIC je u zaključcima naveo da razumije zabrinutost Hrvata, ali nije učinio ništa na ispravljanju nepravde u Federaciji BiH
01. travnja 2011. u 10:23 10 komentara 4 prikaza
covicljubic
Foto: VL FOTO

Prvi put otkako je utemeljeno Vijeće za provedbu mira (PIC) u BiH, u zaključcima njegova upravnoga odbora navedeno je kako se zauzimaju za jednakopravnost hrvatskoga naroda te je u tome kontekstu navedeno kako se podržavaju traženja hrvatskih političkih predstavnika oko pravičnog sudjelovanja u vlasti.

Svi jednaki

U zaključcima PIC-a koji čine ključne zemlje svijeta SAD, EU, Organizacija Islamske konferencije, koju predstavlja Turska, navodi se da je PIC u potpunosti opredijeljen za potporu jednakim legitimnim pravima svih konstitutivnih naroda u BiH u skladu s daytonskim Ustavom i zakonom. „Upravni odbor je primio k znanju težnje, posebno lidera hrvatske zajednice, za provedbu reformi s ciljem rješavanja zabrinutosti koje osjećaju u pogledu punog i pravičnog sudjelovanja svih konstitutivnih naroda i ostalih“, navodi se u zaključcima. Ovo je prvi put da međunarodna zajednica priznaje da među Hrvatima postoji strah i zabrinutost, o čemu govore i crkvene vođe. Problem je, međutim, što su zaključci tek deklarativne naravi, a što potvrđuje upravo potpora ‘novim’ vlastima Federacije BiH koje su ustrojene na nezakonit i neustavan način. I pri tome se pogazilo pravo najmanjeg konstitutivnog naroda u BiH i njegova politička volja koja je izražena s 90-postotnom potporom naroda. O tome su predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, tijekom dvosatnog razgovora izvijestili zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Thomasa Countrymana. Čović i Ljubić su pozvali na preispitivanje odluke visokog predstavnika o njegovoj suspenziji odluke SIP-a koje je ocijenilo da vlast koju je uspostavio SDP u Federaciji nije bila zakonita. Čović je ocijenio kako dva HDZ-a nisu bila spremna pristati na koaliciju u FBiH budući da se nije uvažavala većinska politička volja dviju stranaka za koje je glasovalo 90 posto Hrvata.

Vratiti se ustavu

“Prihvatit ćemo i oporbenu poziciju ne pristajući na trgovanje hrvatskim pozicijama, ali smo jasno istaknuli da ćemo to poštovati ako se uspije provesti na zakonit i ustavan način. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je kako se uspostava državnoga Vijeća ministara može očekivati tek kada se bude poštovala većina jednoga naroda. Prema njegovim riječima, čelnici dva HDZ-a su ukazali zamjeniku pomoćnika američke državne tajnice na ‘katastrofalnu poziciju koju danas imaju Hrvati’ dodajući da se takvo stanje može popraviti ukoliko se onemogući da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike.

  • park:

    Ma \"odguli\" više u oporbu da počnemo šta radit , javte se za 4 god. !!

  • Tuce:

    Pa ko je kriv za katastrofu Hrvatskog naroda vas dvojica koji vodite hrvatski narod a i u vlasti ste vec 15 godina,sad vam je kriv SDP sto ima vecinu a vi se bili navikli nema veze koliko je glasalo ja ... prikaži još! sam u vlasti i hapati milione od telekoma,elktroprivrede,aluminija itd.Opzicija nego sta idite vec jednom da narod odahne nego drzite citav narod u neizvjesnosti

  • AlijaTuzla:

    Hrvati bi ravnopravnost i svoj entitet ali nisi spremni se boriti za njega. Hjteli bi oni da im mi to poklanjamo, e to nećemo. A dok ste slabi i sami u svijetu mi ćemo polako naše pozicije maknuti korak po ... prikaži još! korak naprijed. Za postupan nestanak Hrvata u BiH ste sami krivi kad slušate Zagreb kao poslušni zečići. Bude li Čović radio bilo što protiv volje MZ završiti će u zatvor u Zenici s Glavašem. Jedini razlog zašto ga držu još uvijek je da ga mogu uceniti.