PESCARA

Čović i Frattini: Što prije u BiH formirati državnu vlast

covic
VL FOTO
28.06.2011.
u 09:10

Na marginama regionalnog Mediteran foruma u talijanskoj regiji Abruzzo u prvom planu bili poslijeizborni politički problemi u BiH

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini susreo se na marginama održavanja Foruma za Mediteran u Pescari sa supredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o uspostavi državne vlade i ukupnim odnosima dviju država. Kako se doznaje od sudionika jučer održanog sastanka, Italija pozorno prati sve oko formiranja državne vlasti.

“Gospodina Frattinija je silno zanimalo što se događa oko izbora Vijeća ministara. Prema njegovim riječima, neozbiljno je što država već duže od osam mjeseci nema uspostavljenu državnu vladu te je izrazio čuđenje što se ne primijeni načelo rotacije koje vrijedi u zemlji kako bi stranke s legitimitetom izabrale svoje predstavnike u državne institucije”, rekao nam je sudionik ovoga razgovora.

Italija pozorno prati

Frattini je u razgovoru s Čovićem istaknuo da će Italija kao članica Vijeća za provedbu mira i dalje raditi na pomoći kako bi BiH mogla samostalno preuzeti obveze nadajući se i podržavajući da se politički predstavnici u zemlji dogovore oko najvažnijih pitanja.

“Nema jednostavno smisla da je zemlja bez vlade toliko dugo i vrijeme je da postignete dogovor”, rekao je Frattini.

Član kolegija državnog Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH je ocijenio kako međunarodna zajednica može pomoći oko postizanja dogovora, no da je prvenstvena odgovornost domaćih političara oko budućeg sastava državne vlade i drugih važnih političkih odluka. Čović je dodao da se nakon “pravog fijaska u Predsjedništvu” može očekivati da kandidat koji je predložen neće dobiti potporu i da neće proći u Parlamentu.

Fijasko u Parlamentu

To će se vidjeti već u srijedu kada predloženi kandidat neće dobiti potrebnu potporu Parlamenta, kao niti entitetsku većinu.

“Stvari jednostavno treba vratiti na početak i jedino naš kandidat kao stranaka koje imaju hrvatski izborni legitimitet može dobiti potrebnu većinu u parlamentarnoj proceduri”, rekao je Čović u razgovoru s talijanskim šefom diplomacije. Prema njegovim riječima, vlast u Bosni i Hercegovini treba ustrojiti tako da legitimni predstavnici triju naroda imaju svoje predstavnike u institucijama države, entiteta i županija. Supredsjedatelj Doma naroda BiH će u Pescari razgovarati i s tamošnjim dužnosnicima, kao i čelnim ljudima talijanske regije Abruzzo s kojima su već od ranije razvijeni dobri politički, ali i gospodarski odnosi.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:20 28.06.2011.

Tako je Covic-u. Lobiraj za interese Hrvata, i pomalo rastakaj BiH. Sje*&^%$# smo mi i Yu-gu pa cemo i ovo cudoviste od drzave!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?