NJEMAČKA

Čović: Hrvati u BiH sami teško mogu izboriti ravnopravnost

čović
26.03.2012.
u 13:53

Izaslanstva hrvatskog i bosanskohercegovačkog HDZ-a predvodili Jadranka Kosor i Dragan Čović

U Düsseldorfu je svečano obilježena 20. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Svečanu proslavu sa okruglim stolom o temi „Hrvatska - od međunarodnog priznanja do ulaska u EU“ organizirala je Koordinacija HDZ-a za Sjevernu Rajnu - Westfaliju i Zaklada Konrad Adenauer Stiftung. Predsjednik Koordinacije dr. Veselko Jovanović je na početku pozdravio brojne uglednike dobro posjećenog skupa kojem je među ostalima nazočila i aktualna predsjednica HDZ-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Jadranka Kosor, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, generalni konzul RH u Düsseldorfu Vjekoslav Križanec i brojni drugi.

Zasluge iseljeništva

Dok je domaćin skupa dr. Veselko Jovanović govorio o zaslugama hrvatskog iseljeništva za međunarodno priznanje RH, dr. Dragan Čoić istaknuo je ulogu Hrvata iz BiH, a posebice hrvatskih branitelja u borbi za samostalnost kao i ponosu hercegbosanskih Hrvata nakon što je Hrvatska pod vodstvom predsjednice Jadranke Kosor stavila potpis na pristup EU.

Čović je u svog govoru podsjetio na neravnopravan položaj Hrvata u BiH i istaknuo da bez pomoći RH i Hrvata iz iseljeništva Hrvati u BiH teško mogu sami izboriti svoju ravnopravnost sa ostala dva naroda u BiH.

Zahvala Njemačkoj

Aktualna predsjednica HDZ-a RH Jadranka Kosor u svom je govoru zahvalila njemačkom narodu i državi na potpori za međunarodno priznanje RH. Posebice je zahvalila kancelarki Angeli Merkel na podršci i savjetima njoj kao bivšoj predsjednici hrvatske Vlade te pomoći koju je kancelarka napravila kako bi sporazum o pridruživanju RH EU bio potpisan. Kosor je također istaknula velike korake koje je RH napravila u zadnjih 20 godine te podsjetila da je Vlada HDZ-a potpisala Sporazum o ulasku RH u NATO kao i potpis za pridruživanje EU. Pritom je naglasila da je RH morala proći najteže pregovore i potpisati najveći broj poglavlja o pristupanju EU.

U diskusiji o temi „Hrvatska - od međunarodnog priznanja do ulaska u EU”, kojiuje moderirao novinar WDR-a Srećko Matić, govorili su prof. Dr. Zvonimir Šeparović, bivši ministar vanjskih poslova RH, dr. Doris Pack, zastupnica u EU parlamentu, Volker Schlegel, bivši njemački državni tajnik i prof. dr Siniša Kušić sa J.F.Goethe Sveučilisšta u Frankfurtu.

Ključne riječi

Komentara 7

TU
Tuce
15:05 26.03.2012.

Cudno a Dodika nije bilo da nije jaranstvo Covic-dodik puklo

CI
cinbenik
18:06 26.03.2012.

Jeli sada Covic bio u Njemackoj,kao legalni prestavnik Hrvata ili kao nelegalni..................

BR
brcak108
13:57 26.03.2012.

Da ce njemu Dodik TRECI,kad na vrbi rodi grozde.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?