Nogomet

‘Comet’ bi osim u Premijer ligi BiH trebao zaživjeti i u nižem rangu

Utakmica
22.06.2012.
u 09:23

Oni radnici koji ne budu mogli koristiti novi sustav neće biti na listama

Do prije nekoliko godina internet je bio misaona imenica kad je u pitanju rad u bh. nogometu, ali razvojem tehnologije, barem se komunikacija između Saveza i klubova, ne može ni zamisliti bez računala, odnosno interneta.

Klubovi bez računala

Zahvaljujući tomu danas je sve jednostavnije, barem u drugim zemljama, ali ne i u BiH, gdje delegati s utakmica i dalje faksevima s nečitkim rukopisom šalju zapisnike u Savez i to dva-tri dana nakon odigranog susreta. To vrijeme je pregaženo. U Europi već odavno zapisnici s utakmica, ali i sudačka izvješća, te izvješća delegata, šalju se e-mailom na adresu Saveza i to svega nekoliko minuta nakon završetka utakmice. Zaposlenici u klubovima, ali i Savezima, daleko su tehnički obrazovaniji, a čini nam se kako upravo takva vremena dolaze i u BiH. Naime, Premijer liga BiH uvodi sustav “Comet” kao obvezu u radu svih sudaca i delegata. Comet je sustav koji obrađuje podatke u sportskim udruženjima i namijenjen je isključivo savezima, s tim što se može primijeniti i na ostale klubove. U prijevodu, Savezi će morati imati ljude osposobljene za rad na ovom sustavu, a klubovi će im morati osigurati internet vezu, te naravno računalo. Tu se vraćamo na sustav rada u BiH, obzirom na to da bi sve nabrojano zapravo trebala biti normalna stvar, što pak nije slučaj u BiH, gdje mnogi klubovi niti imaju računalo, a internet konekciju još i manje. I dok je u Premijer ligi situacija daleko bolja, Prva liga Federacije, koja želi i mora pratiti trendove, mogla bi se naći u problemima.

- Taj sustav postoji od 2003. i stalno se nadograđuje, kaže nam potpredsjednik Natjecateljskog povjerenstva 1. lige Federacije BiH Medžid Gvozden i dodaje kako je želja čelnika federalnog saveza da što više unaprijede natjecanje u Prvoj ligi.

Unapređenje

- Savez će izvršiti odabir ljudi koji mogu raditi na ovom programu. Oni koji ne mogu raditi u ovom programu, neće biti na listi. Uostalom, mi smo, kao natjecateljski organ, već ranije pokušali s uvođenjem noviteta unaprijediti našu ligu, a moram istaknuti kako imamo i sjajnu suradnju sa svim klubovima, tako da vjerujem da će i uvođenje programa Comet proteći bez ikakvih problema, optimističan je Gvozden, koji zajedno s Milom Prusinom, usprkos problemima na koje nailaze, sjajno vodi natjecanje u 1. ligi Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?