Upozorenje

Cjepivo zaraženo, životi dviju beba uništeni

Vakcine
04.08.2012.
u 10:25

U BIH zabilježena dva slučaja u kojima su bebe zaražena bakterijom nakon primitka cjepiva protiv hepatitisa B. Posljedice zaraze su doživotne

Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH poziva roditelje na bojkot cjepljenja novorođenih beba protiv hepatitisa B dok se ne razjasne svi njeni bitni pokazatelji. Postoji sumnja da je cjepivo koje se koristi u BiH za cjepljenje protiv hepatitisa povremeno zaražena stafilokoknom bakterijom. Ova bakterija je prvi put izolirana 2007. godine iz krvi tada tek rođene bebe M.A. koja je zbog zatajenja rada srca i blokade niza drugih vitalnih funkcija bila u životnoj opasnosti, a kasnije ostala 100% neurološki invalid.

Još jedan slučaj

Stafilokokna bakterija je drugi put izolirana 2012. godine u krvi i likvoru kod sedmomjesečne bebe Bebi L.M., koja se do prošlog mjeseca liječila u bolnici u Tuzli. Liječnici su grubo izmanipulirali medicinski neuke roditelje jer nisu objasnili put ulaska stafilokokne bakterije u likvor, prikrivajući činjenicu da je beba prvi dan života cjepivo protiv hepatitisa B primila ubodom igle u petu. Liječnici takođe nisu objasnili ni vrstu bakterije nakon što je ustanovljeno da nije u pitanju bolnički soj stafilokoka - MRSA, Inače, u bolnici u Tuzli se brisovi osoblja i brisovi s radnih površina uzimaju svaki dan i još od 2004. godine vrlo uspješno provode mjere zaštite ležećih pacijenata od bolničkih bakterija. Tehnička dokumentacija o prvoj registraciji cjepiva koje se koristi u BiH iz 2001. godine, a koju su roditelji bezuspješno tražili punih deset godina je 23. 7. 2012. godine iz Agencije za lijekove BiH STIGLA u Federalno ministarstvo zdravstva, a 26. 7. 2012. godine Federalni zavod za javno zdravstvo. Iako je ravnatelj Federalnog zavoda za javno zdravstvo predstavnicima Udruženja javno obećao da će im dokumentaciju nabaviti i dati na uvid, već osam dana odlaže njeno pokazivanje. Pretpostavlja se da pristigla dokumentacija ne sadrži dokaze o konzervansu koji sprječava množenje bakterija u tekućini cjepiva, o prethodno rađenim testovima na bebama prije upotrebe cjepiva među bebama u BiH, da takođe nema dokaz o dužini trajanja zaštitnog učinka cjepiva i da Federalni zavod za javno zdravstvo želi spriječiti skandal. Desetogodišnje cijepljenje svih novorođenih beba nije dovelo pod kontrolu virus hepatitisa B u BiH. Po tvrđenju američkog epidemiologa Cindy Weinbaum, BiH se još uvijek rangira kao zemlja srednjeg rizika. Dr. Weinbaum je također izrazila žaljenje što se u javnom zdravstvu u BiH ne koristi HBsAg marker za trudnice za otkrivanje zaraženih osoba, kako bi se one mogle uspješno liječiti.

Treba li bebe cijepiti?

Prim. doc. dr. Mladen Smoljanović iz Hrvatske nam je rekao kako je veliko pitanje treba li sve bebe cijepiti protiv hepatitisa B. - Cijepljenje adolescenata je potrebno, dok bi se ovim cjepivom trebale cijepiti samo bebe čije su majke nositelji virusa hepatitisa B. Smatram kako bebe čije majke nemaju ovaj virus ne bi trebalo cijepiti ovim cjepivom - rekao nam je dr. Smoljanović. Ipak, u trenutnoj praksi se sve bebe cijepe protiv hepatitisa B.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?