SVEČANOST

Čitlučki ‘Dani berbe grožđa’ ponos su svih Brotnjaka

Gnječenje grožđa
Mile Pavlović
24.09.2013.
u 10:37

Dane berbe grožđa otvorio je Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a

Smotrom folklora i izvornog pučkog stvaralaštva i cjelovečernjim zabavnim programom na prekrasnom Broćanskom trgu u Čitluku održana je 58. kulturno-turistička i gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2013.” Na toj čitlučkoj fešti, najstarijoj u BiH, u cijelosti posvećenoj grožđu, moštu i mladom vinu u čast, okupilo se više od desetak tisuća Brotnjaka, njihovih prijatelja, gostiju i visokih dužnosnika iz HNŽ, BiH, RH i Italije. Sudionici manifestacije, predvođeni mladima sa zastavama i znakom Dana berbe i akordima Limene glazbe iz Trebižata, u svečanom mimohodu krenuli su od zgrade SŠ do Broćanskog trga gdje se održavala glavna svečanost. Među njima, odjeveni u svečane odore, svojom ljepotom pozornost su privlačili članovi talijanske humanitarne udruge Vitezovi sv. Marka iz Venecije.

Svečano otvaranje

Čitlučki načelnik Ivo Jerkić prigodnim riječima pozdravio je nazočne te ih ukratko upoznao s razvojem općine i s 58-godišnjom tradicijom obilježavanja Dana berbe grožđa, a potom je manifestaciju otvorio Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ, istaknuvši: - Kad jedna općina 58. put uspješno organizira jednu ovakvu manifestaciju, onda vas se s pravom svrstava na prvo mjesto u BiH kada je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo te među nekoliko općina u regiji koje su najprepoznatljivije u ovoj djelatnosti. Kada je u pitanju proizvodnja žilavke i blatine, zanimljivo je da je općina Čitluk iznjedrila najveći broj vrsnih vinogradara i vinara s imenom i tradicijom koji su značaj žilavke i blatine u regiji toliko vezali za Čitluk da je to jednostavno postao sinonim za općinu Čitluk.

Smotra folklora

Uslijedila je smotra folklora i ostalih oblika izvornog pučkog stvaralaštva u kojima su se predstavljala kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine i pojedinci iz Čitluka, Gradnića, Vionice, Širokog Brijega, Ljubuškog, Stoca, Dretelja, Cima, Tuzle, Vrgorca, Runovića i Venecije, a cjelovečernji koncert održali su “Bosutski bećari“ iz Vinkovaca. Iz podruma Vinarije Čitluk gradom se širio neodoljivi i opojni miris mošta i mladog vina koji se miješao s okusom žilavke, blatine, kamenog vina, jela s roštilja i ostalih broćanskih specijaliteta. Do kasno u noć posjetitelji su imali prigodu besplatno i u neograničenim količinama kušati vina broćanskih vinara, uz jedini uvjet - kupiti čašu s obilježjem 58. dana berbe grožđa. Bila je to dobro osmišljena manifestacija kojom se iznova potvrdilo da Brotnjaci znaju cijeniti svoj nacionalni ponos, njegovati hrvatsku kulturnu baštinu i čuvati od zaborava običaje, pjesme, plesove...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?