Intervju

Cilj reforme nije stvoriti srpski i bošnjački entitet

Mujakić
28.11.2012.
u 09:52

Inicijativa o preustroju FBiH na šest županija nema skrivene motive prema Hrvatima

Prijedlog nevladine organizacije Pravnog instituta u BiH o rekonstrukciji Federacije BiH, koji je objavio Večernji list, podigao je veliku prašinu. Prijedlog je posebno bio šokantan za Hrvate u središnjoj Bosni koji su taj prijedlog odbacili u početku. Dio je to lokalne inicijative za izmjenu Ustava FBiH nakon što je američko veleposlanstvo pokrenulo javnu raspravu o tome. Znanstveni suradnik pri Pravnom institutu u BiH mr. sci. Muhamed Mujakić u pisanome intervjuu za Večernji list objašnjava inicijativu.

Što je bio ključni motiv za izradu prijedloga ustavnih promjena u Federaciji BiH?

Naš ključni motiv jeste doprinos izgradnji funkcionalne države. Neophodno je da se postojeći Ustav Federacije BiH sustavno izmjeni. Federacija BiH uspostavljena je Washingtonskim sporazumom 1994. godine s ciljem zaustavljanja sukoba između Bošnjaka i Hrvata i pripremanje reintegracije koja bi došla nakon rata, otud i naziv Federacija BiH jer je zamišljeno, barem tada, da se cijela BiH kantonizira. Međutim, 1995. zaključen je opći okvirni sporazum za mir u BiH poznat kao Daytonski sporazum koji uključuje Aneks 4 koji trenutno predstavlja Ustav BiH. Svjesni činjenice kompliciranog ustavnog uređenja u BiH, s dva veoma asimetrična entiteta, s tri pretežno nezadovoljna, a konstitutivna naroda, s diskriminiranim ostalima i građanima, grupa pravnika neopterećena politikom, ali svjesna postojanja različitih političkih djelovanja upustila se u analizu Ustava FBiH.

Mislite li da će popis pučanstva 2012. godine mijenjati stajališta političkih stranaka oko preustroja Federacije i moguće drukčije usmjeriti razgovore o ustavnim promjenama?

Nešto što mora biti ispred popisa jeste odluka o konstitutivnosti naroda na prostoru cijele BiH jer je to rješenje problema u BiH i sva stajališta političkih subjekata moraju, a priori polaziti od toga, jer bez obzira što pokažu brojke, nesporno je tko su konstitutivni narodi u BiH. Činjenica jest da će popis prezentirati realnu sliku i ima svoje druge koristi za BiH u statističkom smislu, međutim trebamo biti svjesni činjenice da je stanovništvo u BiH prisilno premještano.

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?