MOSTAR NESIGURAN?!

Čiji su se interesi izdigli iznad sporta?

Zrinjski
28.05.2013.
u 12:40

UEFA odlučila da bi utakmica Zrinjski - Hrvatska pod Bijelim brijegom bila rizična

Prijateljski susret između hrvatske nogometne reprezentacije i mostarskog prvoligaša Zrinjskog neće se odigrati jer je UEFA procijenila da se radi o susretu velikog sigurnosnog rizika - priopćili su iz uprave mostarskog kluba koja je u petak najavila održavanje ove utakmice.

Sigurnosni razlozi

Susret koji je trebao biti jedan od spektakularnijih na stadionu pod Bijelim brijegom otkazan je samo pet dana uoči zakazanog termina održavanja, i to zbog navodnih sigurnosnih razloga. Ulaznice su otiskane, od jučer su trebale biti u prodaji, većina priprema je bila izvršena, navijački rekviziti spremni za gledanje prijateljske utakmice, međutim sada će 12 tisuća mjesta na stadionu pod Bijelim brijegom u subotu ostati prazno. Naime, u dopisu upućenom Hrvatskom nogometnom savezu i Nogometnom savezu BiH, koji je proslijeđen i mostarskom nogometnom klubu, zamjenik glavnog tajnika UEFA-e Theodore Theodoridis izvješćava da nije odobreno odigravanje susreta najavljenog za 1. lipnja u Mostaru u vremenu dok će se “vatreni” nalaziti na pripremama u Međugorju. “Na temelju svih informacija koje smo dobili od dva nogometna saveza, UEFA je zabrinuta zbog rizika u pogledu sigurnosti vezano uz prijateljski susret i stoga nije u mogućnosti dati odobrenje za ovu utakmicu”, stoji u dopisu UEFA-e. Na ovo obrazloženje reagirali su iz mostarskog kluba Zrinjski jer im nije jasno iz kojih informacija, odnosno izvora informacija je UEFA mogla donijeti zaključak da se radi o utakmici visokog rizika, posebice ako uzmemo u obzir da je odluka UEFA-e donesena 24. svibnja, odnosno dva dana prije posljednjih navijačkih izgreda u Mostaru, te da se radi o prijateljskoj utakmici. “HŠK Zrinjski Mostar izražava duboko žaljenje, razočaranje i prije svega čuđenje odlukom UEFA-e da odbije službeni zahtjev za autorizacijom utakmice HŠK Zrinjski - Hrvatska, koja je bila dogovorena i najavljena za 1. lipnja 2013. na stadionu HŠK Zrinjskog u Mostaru. Zašto čuđenje? Zato što je obrazloženje UEFA-e, zbog kojeg je odbijen zahtjev za autorizacijom utakmice, krajnje apsurdan i nelogičan.

Obrazloženje UEFA-e

Naime, UEFA je svoju odluku obrazložila “zabrinutošću zbog sigurnosnog rizika”, a do tog zaključka je došla, kako je obrazloženo, “na temelju svih informacija dobivenih iz nacionalnih saveza, odnosno Nogometnog saveza BiH (NS BiH) i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). HŠK Zrinjski želi podsjetiti da je službeni zahtjev za autorizacijom utakmice na adrese UEFA-e i FIFA-e poslan tek nakon što su istu autorizirali NS BiH i HNS, tako da nam je potpuno nerazumljivo na osnovi kojih informacija je UEFA donijela zaključak o postojanju “sigurnosnog rizika”, jer je NS BiH takve informacije mogao proslijediti samo na osnovi postojanja službenog akta od Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a koji je, valjda ne treba podsjećati, jedini nadležan za procjenu postojanja ili nepostojanja sigurnosnog rizika”, stoji u dopisu koji je jučer stigao iz ovog mostarskog kluba. Odluka UEFA-e da se ne igra utakmica između hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog sportskog kluba Zrinjski je u najmanju ruku apsurdna ako uzmemo u obzir da su se pod Bijelim brijegom bez ikakvih zapreka odigravale utakmice koje su uistinu bile proglašene, a zatim se i pokazale utakmicama visokog rizika, poput one Partizan - Zrinjski. Nakon svega, postavlja se pitanje kome je u interesu da hrvatska reprezentacija ne igra na stadionu pod Bijelim brijegom i jesu li se u ovom slučaju iznad sporta izdigli interesi pojedinaca. “HŠK Zrinjski također želi podsjetiti da je učinio maksimalan napor u pripremnim radnjama vezanim uz organizaciju spomenute utakmice i još jednom želi konstatirati žaljenje i razočaranost zbog očite želje pojedinaca da spriječe odigravanje prijateljske nogometne utakmice, a koja je, prema svemu sudeći, trebala biti spektakl kakav Mostar nije vidio”, navode iz HŠK Zrinjski. Izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac kazao je da je razočaran ovim postupkom, odnosno odgađanjem utakmice. “Mislio sam da nogomet spaja ljude, a ne da ih razdvaja”, poručio je Štimac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?