Vlada FBiH

Cijenu novih opstrukcija platit će svi građani Federacije

Sastanak
27.01.2013.
u 12:25

Četvorka ima utvrđen redoslijed poteza u slučaju blokade smjena

Nakon zadnjeg mostarskog sastanka lidera četvorke jasno je kako HDZ BiH, HDZ 1990., SDP i SBB namjeravaju nastaviti s procesom rekonstrukcije vlasti usprkos opstrukcijama i blokadama.

No, ako zloupotreba ovlasti ili mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ponovno budu tolerirani od međunarodne zajednice, upitno je koliko nastavak aktivnosti na promjeni izvršne vlasti ima smisla. Potvrđuju to i upozorenja predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića, da će dva HDZ-a odustati od pokušaja rekonstruiranja Vlade FBiH ako se cijeli proces ne završi do sredine veljače. - Nakon tog roka, za nas pitanje rekonstrukcije gubi svaki smisao i odgovornost prelazi na one koji opstruiraju ovaj proces. Nakon odbijanja većine u Vladi da se očituje o zahtjevima Parlamenta FBiH za smjenu Vlade, mi sada imamo dva proceduralna ishoda - kazao je Ljubić. Objasnio je kako je prvi ishod da premijer izvijesti Parlament da se Vlada ne želi očitovati o smjeni ili da se čeka rok koji istječe 11. veljače do kada se oni moraju očitovati o zahtjevima za smjenama. - Mi ćemo svakako pristupiti izglasavanju nepovjerenja Vladi u federalnom Parlamentu i samo je pitanje datuma kada će se to dogoditi - kazao je Ljubić. Četvorka, kako doznajemo, ima utvrđen redoslijed poteza ako i ovaj pokušaj smjene entitetske Vlade bude blokiran. Međutim, vrijeme prolazi, a Federacija ostaje u najozbiljnijoj institucionalnoj krizi od svoje uspostave. Potpredsjednik HDZ-a BiH i šef kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara upozorava da će posljedice ovakvog stanja osjetiti svi građani Federacije. - U situaciju kada stranke koje su nezakonito uzurpirale pozicije u vlasti blokiraju sve procese u Federaciji, šalje se jasna poruka svim investitorima da ovdje nema potrebnog pravnog okvira i da nemaju odgovarajućeg sugovornika u ovom entitetu. S druge strane, u ovako teškom ekonomskom stanju dobivamo sve dublju političku krizu koja onemogućava bilo kakve pozitivne procese. Na ovaj način ne samo da se tjeraju strani investitori iz Federacije, već i naši mladi i pametni ljudi koji ne žele živjeti u državi koja im nije u stanju riješiti bilo koji problem. Sve smo dalje i od EU-a, a ako to nisu argumenti visokom predstavniku koji je svojim djelovanjem uspostavio ovu nelegalnu vlast u Federaciji, onda ne znam što jeste - kaže Čavara. U slučaju novih blokada, upozorava Čavara, Federaciji prijeti anarhija u kojoj je teško predvidjeti što će se dogoditi. - Bosna i Hercegovina je talac interesa drugih zemalja i u takvoj situaciji je vrlo teško prognozirati bilo kakav razvoj događaja - zaključuje Čavara. Ako ne bude novih opstrukcija, proces rekonstrukcije vlasti mogao bi se završiti do kraja veljače. Ipak, treba imati u vidu prijetnje SDA da će iskoristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda, kao i najave predsjednika i potpredsjednika FBiH Živka Budimira i Mirsada Kebe da neće potpisati imenovanje nove vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?