HRVATI I VLAST

Četvorka mora reći ima li mjesta za iskorak i dogovor ili slijedi raspad

Četvorka
21.05.2013.
u 09:29

Vlada blokirana, a funkcionira. Donose se važne odluke. dok su SDP i SDA u Vladi, hrvatske stranke koje su osvojile najveći broj glasova na proteklim izborima čekaju rekonstrukciju koja je bila prvi dogovor četvorke

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka federalne četvorke prije nešto manje od mjesec dana u Sarajevu, kazao je kako se boji da do sljedećih izbora stranke nisu u stanju pronaći kvalitetna rješenja i otvoriti novu stanicu za BiH kada su u pitanju politika i ekonomija. - Rasulo je na svim razinama, a stanje u FBiH u potpunosti ugrožava socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji, kazao je tada Čović te neizravno priznao i da postoje nesuglasice unutar četvorke.

Većina bez prava


- Puno toga što smo stavili na dnevni red nismo uspjeli provesti. Mi imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu u oba doma. Međutim, s obzirom na Ustav takav- kakav jeste, kao i na zakon koji tretira funkcioniranje vlasti, na nefunkcioniranje suda i vijećanje odluka Parlamenta, pa čak i u OHR-u, prvenstveno bih zamolio te ljude da svatko radi svoj posao. Ugrozili smo normalno funkcioniranje i zato smo i razgovarali da vidimo ima li uopće smisla zajedno sjediti i nešto dogovarati, naglasio je Čović.

- Bila budućnost ovakva ili onakva, mi smo već u blatu i močvari već duže vrijeme, svi građani BiH, ali i političari, i ne vidim, na žalost, izlaz iz ove situacije do idućih izbora, zaključio je Čović nakon sastanka četvorke krajem travnja. I lider SBB-a Fahrudin Radončić nedavno je rekao kako nema smisla ulaziti u Vladu FBiH sada, s obzirom na skore izbore, te kako odgovornost za ovakvo stanje u FBiH snose i SDP i SDA. Dogovor četvorice lidera Zlatka Lagumdžije, Fahrudina Radončića, Bože Ljubića i Dragana Čovića je bio da upravo kroz ovaj mjesec dana vide može li se što učiniti na realizaciji dogovora četvorke, te kako izaći iz političke krize u Federaciji BiH.

Funkcioniranje vlasti

Hrvatske stranke i dalje nisu dio vlasti, te nakon dvije godine čekanja traže konkretna rješenja. Nakon javnih istupa i Ljubića i Čovića oko problema i nerealizacije dogovora kada je u pitanju ulazak Hrvata u Vladu FBiH, a istodobno blokirana Vlada funkcionira i donosi važne odluke, došlo se do zida. Potrebno je žurno nešto činiti, ili će i ovaj savez četiri stranke puknuti. Prije nepunih mjesec dana, prije sastanka četvorke u Sarajevu, lider HDZ-a BiH sastao se i s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem u Bosanskom Šamcu. Posjet Čovića potvrdio je i sam Tihić koji je kazao da se radilo o kolegijalnom i prijateljskom razgovoru. Nakon tog posjeta i sastanka četvorke lider HDZ-a BiH je kazao: “Potrebna nam je šestorka, pa i sedmorka, da svaki prijedlog koji razmatramo svi zajedno usuglasimo. Lideri četvorke su uskoro najavili nove sastanke, posljednjih dana su intenzivirani razgovori oko funkcioniranja vlasti i rada Vlade Federacije BiH, te ima li smisla rekonstruirati Vladu ili tražiti neke druge partnere”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?