Vlast u FBiH

Četvorka će nastaviti s promjenom Vlade

Sjednica
11.05.2013.
u 09:05

M. ČAVARA : U pitanju su špekulacije. Pokušavamo se vratiti u zakoniti rad

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara odbacio je mogućnost raspada aktualne parlamentarne četvorke u Federaciji BiH, ističući kako su sve stranke odlučne u smjeni aktualne vlasti koja je kompromitirana po brojnim pitanjima. Čavara je to izjavio nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH održane u Mostaru na kojoj se raspravljalo o rekonstrukciji vlasti, kao i drugim reformskim procesima.

Isti kurs

„Četvorka funkcionira, no ne onako kako bi neki možda očekivali. Sve špekulacije pojedinaca i pojedinih medija samo su špekulacije. Četvorka pokušava vratiti u ustavne i zakonske okvire ono što je napravljeno 17. ožujka 2011. godine. Visoki predstavnik je tada svojim protuustavnim i protuzakonitim djelovanjem sve to omogućio. On se pozvao na mandat koji mu je dala međunarodna zajednica. Želimo vratiti u zakonske i ustavne okvire funkcioniranje kompletne izvršne vlasti u Federaciji“, rekao je Čavara na kraju sjednice stranačkog Predsjedništva. Večer ranije pravu uzbunu je izazvala izjava potpredsjednika Saveza za bolju budućnost i predsjedatelja Parlamenta Federacije BiH Fehima Škaljića koji je ustvrdio da četvorka praktično ne postoji. Iako stranka nije razmatrala pitanje mogućih preporuka koje će o promjeni Ustava sljedećeg tjedna predstaviti predstavnici američkog stručnog tima, Čavara nije želio iznositi dodatne ocjene kazavši da podržavaju reforme koje bi popravile poziciju Hrvata. 
“Službeno nismo dobili stajalište stručne skupine koju je formiralo Veleposlanstvo SAD-a u BiH, no pozdravljamo svaku inicijativu za preustrojem i izmjenama Ustava FBiH. Davno smo rekli da ovaj Ustav FBiH ne omogućava da Federacija efikasno funkcionira, a ne omogućava ni jednaku poziciju za tri konstitutivna naroda i ostalih“, rekao je Čavara. Po njegovim riječima izmjene Ustava, ipak se moraju prihvatiti u Parlamentu.

Jednakopravnost


„Smatramo i da ustavne promjene koje se trebaju dogoditi u FBiH i BiH moraju poštovati zakonsku proceduru za izmjene Ustava. Naravno, kad dobijemo konkretne informacije o preporukama stručnjaka, onda ćemo se moći i konkretno odrediti prema svakoj od preporuka“, dodao je Čavara. 
Po njegovim riječima najvažnije je da se izmjenama Ustava omogući jednakopravna pozicija Hrvata u odnosu na druga dva naroda. 
„Ostajemo pri stavovima koje smo imali i ranije po pitanjima ustroja Federacije BiH i države BiH. Moramo dalje raditi da bismo mogli normalno funkcionirati sukladno ustavima i zakonima. Također, moramo dalje raditi kako bismo dobili ustave i zakone koji će omogućiti potpuno ravnopravnu poziciju konstitutivnih naroda te da svi građani mogu ostvarivati svoja prava“, dodao je Čavara. On je najavio i da će HDZ BiH nastojati popraviti odnose sa SDA koji su zahladili zbog problema oko vlasti u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?