STRUJA I ZOLJA

Četiri vojnika HVO-a i 18 civila ubili su pripadnici Armije BiH

trusina
VL FOTO
13.03.2011.
u 10:52

Suđenje nakon osamnaest godina od zločina pripadnika Armije BiH u selu Trusina, 16. travnja 1993. godine

Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH svjedokinja Tužiteljstva BiH ispričala je da je 16. travnja 1993. vidjela tijela ubijenih Hrvata u Trusini, kada je ubijeno 18 civila i četvorica pripadnika HVO-a, među kojima su bila i tijela njezina oca, strica i rođaka. Cecelija Šimunović ispričala je da su pripadnici Armije BiH kobnog dana strijeljali civile i pripadnike HVO-a, ali da ona nije vidjela kako se to događalo, jer su nju kao i druge žene i djecu odveli iza kuće.

- Bili smo još u krevetu kad je zapucalo to jutro, moj rođak Ivan Drljo, koji je bio pripadnik HVO-a, pobjegao je kroz prozor. Ja sam htjela s njim, ali su me ukućani spriječili. Otišli smo u podrum i tad je došla Ruža Drljo i rekla: ‘Evo upali su u selo, ubili su mi Tomu’”, prisjetila se Šimunović, naglasivši da je kasnije vidjela tijelo 70-godišnjeg Tome. Prema njenim riječima, u selo su došli nepoznati vojnici u maskirnim i crnim odorama, a među njima je vidjela i Seada Hakalovića. Naglasila je da čula preko motorole koji su nosili vojnici da je neko javljao da se ne diraju žene i djeca. Tužiteljstvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina zvanog Struja, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu, koji je u to vrijeme bio zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene Zulfikar pri stožeru Armije BiH, Bojadžić, Ališpagin zamjenik, Memić, Salčin i Hodžić pripadnici odreda, a Senad Hakalović 45. brdske brigade Neretvica. Svjedokinja tvrdi da dobro poznaje optuženog Senada Hakalovića, ali da ga taj dan nije vidjela u Trusini, te da je vidjela njegova brata Seada, koji je prošle godine u Mostaru nepravomoćno oslobođen optužbe za ovaj zločin. Dodala je da je na mjestu gdje se dogodilo strijeljanje čula da se vojnici dozivaju nadimcima “Struja” i “Zolja”. Tužiteljstvo BiH za zločin sumnjiči i Rasemu Handanović zvanu Zolja, koja je lani uhićena u SAD-u. Nakon strijeljanja, kako je ispričala Šimunović, zajedno s drugim ženama nosila je oružje do položaja Armije BiH te je sutradan razmijenjena.

- Razmjenu je organizirao Seid Padalović, znam da je on poginuo. On je odlučivao o sudbini zarobljenika, složila se svjedokinja s konstatacijom Vasvije Vidović, braniteljice petooptuženog Bojadžića. Suđenje se nastavlja sutra.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mozel
22:07 27.03.2011.

Ratna zbivanja i zlocini.E kada su muslimani napravili pokolj ovdje,a ovi koji su nasli svoje ubijene oni su za odmazdu napravili nad drugim muslimanskim civilima i tako je islo do daljnjeg.A sada se svi pravdaju da nisu ubijali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?