Odžak

Centar “Kuća nade” za svoje štićenike predstavlja drugi dom

Odžak
12.02.2013.
u 10:38

Roditelji podržali projekt jer tu vide rješenje u postupku uključenja u zajednicu, kao i osamostaljenja

Marko Jelušić iz Odžaka rođen je s downovim sindromom. Nedavno je kao 30-godišnjak izgubio u roku od mjesec dana oba roditelja i upućen u starački dom. To je bila inicijalna kapisla za Centar “Kuća nade” u Odžaku koji je ubrzano pokrenuo projekt “Stanovanje uz potporu”, prvi takve vrste u Posavskoj županiji.

‘Kuća nade’ drugi dom

Marko je premješten u Odžak i s vidnim oduševljenjem što može biti u “Kući nade” koja mu je drugi dom. Centar u Odžaku, koji ima kapacitete i uvjete smještaja na europskoj razini je otvorio vrata za cjelodnevni boravak još desetak osoba bez roditeljske skrbi. Otvaranje stambene jedinice u okviru ovog projekta otvorilo je novo poglavlje u zbrinjavanju osoba s invaliditetom. Umjesto da se upućuju u neprimjene kolektivne smještaje zavoda, tvrdi Ivanka Šimić, oni dolaze u njima poznato okruženje, puno humanije i puno kvalitetnijeg smještaja za takve osobe. Na drugoj strani nije beznačajan ni financijski efekt jer sredstva, objašnjava Dobrica Jonjić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike, ostaju u Posavskoj županiji umjesto da se za zbrinjavanje takvih osoba plaća drugim zavodima i centrima. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podržalo je projekt kroz potporu nevladinom sektoru.

Podrška roditelja

Roditelji su prepoznali važnost projekta. - To je uglavnom za starije osobe, svjesni da njihova djeca jednoga dana ostaju sama i neophodno im je osigurati lakšu socijalizaciju u zajednici i pripremu za samostalno življenje - kaže nam Jelena Lucić, diplomirana fizioterapeutkinja i voditeljica projekta. - Kada je Marko ostao bez oba roditelja, htjeli smo ubrzano pokrenuti projekt, ne samo za njega, nego i zbog drugih osoba koje su u ovakvom stanju - kaže Jelena Lucić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?