Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Čelnici EU-a poručili kako zemlje regije moraju napredovati

Strani diplomati su u Sarajevu potvrdili odlučnost EU-a u inteziviranje suradnje sa zapadnim Balkanom
02. lipnja 2010. u 16:09 1 komentara 2 prikaza
miguel
Foto: VL FOTO

Održavanje današnjeg ministarskog sastanka EU-zapadni Balkan na visokom nivou u Sarajevu, uz sudjelovanje predstavnika Turske, Rusije i Sjedinjenih Država, jasan je dokaz opredijeljenosti Europske unije i međunarodne zajednice da zemlje zapadnog Balkana trebaju biti dio EU, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj na konferenciji za novinare po završetku sastanka.

Izjave date na današnjem sastanku, kazao je Alkalaj, pokazale su opredijeljenost Europske unije da zapadni Balkan ostane u žiži.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Moratinos, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, ocijenio je današnji sastanak povijesnim, jer su Europska unija i zapadni Balkan napravili novi dogovor za budućnost i potvrđen je stav o  integraciji zemalja regije u EU.

Šef španjolske diplomacije je ocijenio da je posljednjih pet-šest mjeseci na zapadnom Balkanu bilo dosta produktivno, ali se došlo do spoznaje da se mora krenuti naprijed.

Kao rezultate današnjeg sastanka Moratinos je naveo da je zaključeno kako su potrebni angažman svih zemalja u regiji na putu pomirenja te odgovornost svih sudionika za ostvarenje svih postavljenih ciljeva. Osim toga, obveza zemalja zapadnog Balkana je da održavaju i intenziviraju unutarnje reforme potrebne za pridruživanje EU.

Sudionici današnjeg sastanka su se složili kako žele postići napredak i rezultate koji će biti vidljivi u svakodnevnom životu građana, kazao je on, pozdravljajući nedavnu odluku Europske komisije kojom se BiH i Albaniji preporučuje ukidanje viza ukoliko ispune preostale uvjete.

Nije mogao precizirati datum do kojeg će vize biti konačno ukinute jer ne može govoriti uime Europskog parlamenta i Vijeća Evropske unije, ali je naglasio da ove institucije nikad nisu bile protiv kada je Europska komisija dala "zeleno svjetlo". Zato je "apsolutno siguran" da će do ukidanja viza doći vrlo brzo, sigurno ove godine.

Ministar vanjskih poslova BiH Alkalaj je na ovo dodao da je ostala tehnička procedura koja uobičajeno traje dva do tri mjeseca, ali će BiH, uz pomoć prijatelja u EU, pokušati da se procedura provede ubrzano. Dodao je da će u BiH tijekom srpnja doći nova stručna grupa EU koja će procijeniti ispunjavanje preostalih triju uvjeta.

Za komesara EU za proširenje Stefana Fulea sastanak u Sarajevu održan je u svjetlu novog zamaha i jasno je pokazano da nema osnova da se priča o umoru od proširenja kako među članicama EU, tako i međe kandidatima.

Ponovo je potvrđena europska perspektiva za zapadni Balkan, iako se Europska unija bori s financijskom krizom.

Fule, također, smatra kako broj sudionika sastanka, pokazani potencijal i obećanja s najvišeg nivoa garantiraju da će doći do bolje suradnje svih u regiji na rješavanju svih spornih pitanja.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na to da li se sprema imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan, za što je, navodno, najozbiljniji kandidat bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Moratinos je kazao da nije potreban specijalni izaslanik, već je potrebno raditi putem institucija stvorenih Lisabonskim ugovorom.

  • standup:

    ..pa di je problem ??..kada znamo da i Turska ulazi u EU...jednoga dana...(jedino je nezgodno,..ona Turska-\"brazda\" od Sarajeva , priko Republike serbske, pa priko Sandzaka, Kosmeta, Makedonije, Bulgarije..do Astambulija...)