Oporbeni zastupnici

Čavara: Rade se blokade političkim manevrima

Parlament
20.02.2013.
u 09:55

Rješenje statusa pripadnika OS BiH SDA želi prikazati kao svoju inicijativu

Skupina od 23 oporbena zastupnika iz SDA zatražila je od predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehima Škaljića sazivanje sjednice Doma na kojoj bi se razmatralo više zakonskih prijedloga. U zahtjevu se navodi šest zakonskih prijedloga, uključujući onaj o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu mirovinu pod povoljnim uvjetima, kojim se regulira status veće skupine bivših pripadnika Oružanih snaga BiH.

Aktiviranje zakona

Osim ovog, oporbeni zastupnici traže i razmatranje izmjena i dopuna Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja, kao i dopuna zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, te novih zakonskih prijedloga o elektronskom dokumentu, zaštiti jamaca i liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. - Ovim aktom potičemo aktiviranje tih zakona i njihovo razmatranje na prvoj idućoj sjednici Doma, s obzirom na činjenicu da su u pitanju vrlo značajni zakoni od općeg interesa za funkcioniranje Federacije BiH, navode u svom dopisu zastupnici SDA. Međutim, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara kaže kako se radi o “političkom manevru“ onih koji na sve moguće načine blokiraju rekonstrukciju i normalan rad vlasti u Federaciji BiH. -Mi smo svakako planirali do kraja trećeg mjeseca održati sjednicu Zastupničkog doma kako bi zakonski riješili status bivših pripadnika OS BiH. Taj zakon je već pripremljen, a SDA sada pokušava pokazati kako je to njihova inicijativa i njihov prijedlog. Pokušavaju osigurati naklonost određenih populacija u Federaciji BiH - kaže Čavara. - Drugi cilj SDA je - kaže Čavara -obmanuti javnost i pokazati kako vlast u Federaciji nije blokirana i kako može normalno funkcionirati, što ni izbliza ne odgovara istini.

Zahtjev SDA

-U ovakvoj situaciji kada stranke koje više nemaju legitimitet opstanka u vlasti na sve moguće načine nastoje opstruirati promjene mi ćemo uraditi sve što nam stoji na raspolaganju kako bi donosili one zakone i odluke koje je moguće donositi, kako zakonodavna vlast ne bi bila blokirana, pojašnjava predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Očito je da iako izbjegavaju razmatrati zakonske prijedloge koji dolaze od vlade kojoj je nedavno izglasano nepovjerenje, stranke parlamentarne većine do rješenja institucionalne krize u FBiH neće u potpunosti zaustaviti rad tijela zakonodavne vlasti. U tom kontekstu je i planirano održavanje jedne sjednice Zastupničkog doma u idućih mjesec dana nevezano za zahtjev SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?