NE MOGU U CRKVU

Časne sestre Vinkovke neće moći prići Zavodu zbog projekta - garaža

casne
VL FOTO
20.03.2011.
u 13:46

Ako bi se realizirao projekt garaža, časnim sestrama bi bio zatvoren 
prilaz Zavodu, a bolesnicima bi bilo nemoguće prići ulazu u polikliniku

Iako je prošlo više od godinu dana otkako je nadbiskup metropolit, vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarao s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom o problemima s kojima se susreće Katolička crkva, u praksi je malo toga realizirano.

Crkvena imovina

Naime, kardinal Vinko Puljić je tom prigodom upoznao visokog predstavnika Inzka s nekim konkretnim poteškoćama s kojima se susreće mjesna Crkva vrhbosanska, poput nevraćanja oduzete crkvene imovine u Travniku unatoč presudi za ljudska prava, pa čak i daljnjem otuđivanju imovine bez pristanka crkvenih predstavnika. Također ga je upoznao i s poteškoćama u vezi s imovinom sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog pored njihove crkve koja se nalazi u središtu Sarajeva.

Naime, iz niza slučajeva kada je u pitanju crkvena imovina razvidno je kako proces vraćanja nekadašnjeg vlasništva postaje za Katoličku crkvu trnovit put, a često ga prate i smišljene opstrukcije općinskih vlasti u glavnome gradu. U ovom slučaju, riječ je o imovini sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, konkretno zemljišta koje se nalazi u središtu Sarajeva. Podsjetimo, prve su u Sarajevo došle upravo sestre sv. Vinka Paulskog, poznate kao milosrdnice ili Vinkove. Po svojoj karizmi koja je najvećim dijelom obuhvaćala rad u bolnicama i školama prepoznatljive su u cijelome svijetu. Do Drugog svjetskog rata imale su brojne zajednice u svim većim gradovima bivše države. Osim rada u bolnici na Koševu u kojoj je do kraja Drugog svjetskog rata radilo i do 100 sestara, držale su i Zavod i školu sv. Vinka u glavnoj sarajevskoj ulici, današnjoj Titovoj. Uz crkvu sv. Vinka, nalazi se i kompleks zgrade koja je nekada bila zavod, a danas Medicinska škola - KŠC. Premda Vrhbosanska nadbiskupija već duže planira preseljenje sestara i uprave te osnivanje poliklinike u spomenutom prostoru, birokracija, nesređene ili bolje rečeno prekrojene zemljišne knjige problem su koji već duže opterećuje ovu zajednicu. Nakon što im je oduzeta imovina, iza Crkve i Zavoda, na zemljištu koje je također bilo u vlasništvu sestara Vinkovi, izgrađena je zgrada građevinskog poduzeća Vranica. Tako je bilo sve do ovog rata kada je u njoj bio smješten i glavni stožer bivše Armije BiH.

U tom kontekstu također je važno spomenuti da se u dvorištu iza crkve nalazila i baraka Streljačkog saveza, kojemu je Nadbiskupija nakon posljednjeg rata isplatila novac, a streljana preselila u prostorije Vranice u naselje Hrasno.

Međutim, nakon rata građevinsko poduzeće Vranica našlo se u raljama tajkunske privatizacije, pa je bivša poslovna zgrada prije nekoliko godina srušena do temelja. Premda je prethodno postignut sporazum između ovog poduzeća i sestara Vinkovki da se na njihovu zemljištu izgradi podzemna dvoetažna garaža i isto toliko etaža iznad, nakon rušenja poslovne zgrade građevinskog poduzeća Vranica pojavili su se drugi vlasnici, Hypo Alpe. Međutim, problem se još više zakomplicirao nakon što je novi vlasnik Hypo Alpe novim projektom povećao gabarite budućeg objekta garaža i na taj način potpuno ugrozio prilaz Zavodu, kao i sjevernoj strani crkve, a usto je još ugrozio i sigurnost djece u školskom dvorištu. Naime, novi projekt predviđa četiri podzemne etaže garaža i pet iznad zemlje.

Padobranom u Zavod

Ako bi se u praksi ovaj projekt realizirao, u tom slučaju časnim sestrama bi trebao padobran kako bi ušle u zgradu Zavoda, a bolesnicima bi također bilo nemoguće prići ulazu u polikliniku.

Prema riječima pomoćnice ravnatelja Zavoda, časne sestre Vitomire Biljaka, opravdano postoji bojazan da ih novi projekt potpuno zatvori.

Novim regulacijskim planom odstupilo se od ranijeg ugovora. Drugim riječima, pravi se građevinski projekt podzemnih garaža i poslovne zgrade mimo dogovora i znanja vlasnika, a to su časne sestre milosrdnice. Naime, novi projekt u potpunosti ugrožava pristup sestrama u Zavod, samostan i crkvu, a također i u zdravstvenu ustanovu.

S druge strane, ono malo dvorišta za djecu koja pohađaju Srednju medicinsku školu KŠC-a također je ugroženo, napomenula je časna sestra Vitomira Biljaka.

Iako se Zavod i škola nalaze u neposrednoj blizini Palače pravde, Županijskog suda u Sarajevu, do pravde je teško doći, jer su na njezinu putu uvijek neki „viši“ interesi“. Ovoga puta je to parkiralište koje se nalazi na mjestu srušene zgrade Vranice, a koje svakodnevno donosi dobar profit. To što časne sestre zbog parkiranih automobila ne mogu doći do Zavoda, kao ni prići crkvi s njezine sjeverne strane, malo tko mari.

S druge strane, novi projekt u potpunosti bi ugrozio njihova prava. S četiri etaže pod zemljom dovodi se u pitanje statika cijelog Zavoda, medicinske škole, pa i same crkve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?