OD 3 MILIJARDE

Čak 700 milijuna KM ode u privatne džepove od javnih nabava

\'novac1\'
14.04.2011.
u 10:16

Kecman je procijenio da bi se tim sredstvima moglo kupiti sedam tisuća stanova za mlade bračne parove

Procjenjuje se da se u BiH na godišnjoj razini obrne tri milijarde KM u javnim nabavama za razne robe, usluge i radove, od čega neracionalno, odnosno u privatne džepove, završi između 600 i 700 milijuna KM - rekao je potpredsjednik Udruženja Tender BiH Rajko Kecman. Kecman je rekao da u zemljama u tranziciji oko 20 posto sredstava iz javnih nabava ode u privatne džepove, dok u BiH taj iznos prelazi 20 posto.

On je ocijenio da je BiH “najkorumpiranija od svih zemalja u tranziciji”. Ističući da je velika šteta što Agencija za javne nabave BiH nema točne podatke koliko se sredstava neracionalno utroši u ovoj oblasti, Kecman je procijenio da bi se tim sredstvima moglo kupiti sedam tisuća stanova za mlade bračne parove, sanirati sve osnovne i srednje škole, te osigurati besplatno osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Predsjednik Upravnog odbora srednjih i malih poduzeća Zvornik Hadži-Jovan Mitrović smatra da nema smisla raspravljati o nacrtu ovog zakona koji je sa pedesetak članova povećan u raspravi na stotinu, što dovoljno govori o namjeri da se u “ovom mnoštvu ostavi i dalje prostora za korupciju”.

Prema njegovim riječima, Zakon o javnim nabavama na državnoj razini nije ništa drugo nego povezanost interesnih skupina koje sudjeluju u svemu tome, a ne znaju ili ne žele znati što je gospodarstvo da mu pozitivnim zakonskim propisima omoguće da se ekonomski razvija u interesu građana ove 
zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?