ZLOUPORABA

Čak 16 godina nakon rata dobivaju stradalnički status

invalidi
VL FOTO
22.11.2011.
u 09:01

Najveći broj ovakvih slučajeva je zabilježen u Sarajevu

Iako je rat davno završen, broj civilnih žrtava rata u BiH se povećava. Ova apsurdna situacija prisutna je posebno u Federaciji, a zoran primjer je Sarajevo, gdje je prosječan mjesečni broj korisnika svih prava civilnih žrtava rata u ovoj godini dostigao 5.472, te da je u odnosu na isti period prošle godine veći za jedan posto. To znači da je u glavnom gradu broj civilnih žrtava rata povećan za više desetaka. Neslužbeno se doznaje kako ovdje ne mora nužno biti riječ o makinacijama, jer zbog kompleksnosti prava koje ima ova kategorija ljudi, oni tek u određenom trenutku imaju potrebu tražiti da im se prizna pravo. Ipak, apsurdnost porasta umjesto smanjenja broja civilnih žrtava rata, teško je ne uvidjeti.

Revizija na županijama

Reviziju rješenja općinskih službi uprave, sukladno federalnom zakonu, već pet godina redovito obavljaju županijska ministarstva za rad i socijalnu skrb. Samo u Sarajevu su na postupak revizije u zadnjih godinu dana dostavljeni, pored predmeta koji se odnose na ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu, i novih 126 zahtjeva korisnika za ostvarivanje prava. To znači da bi se uskoro mogao dodatno povećati broj onih koji ostvaruju određena prava kao civilne žrtve rata. Doznajemo, kako slični trendovi postoje i u drugim županijama, pa je jasno da bi trebalo jasno utvrditi kako je moguće da umjesto smanjenja imamo stalan rast broja civilnih žrtava rata. Istine radi, ovdje treba napomenuti da se među 126 novih zahtjeva nalaze i predmeti vezani za zakonske odredbe kojim je propisano da u slučaju nastupanja promjena vezanih za tjelesno oštećenje civilnih žrtava rata, a koje imaju utjecaja na prava utvrđena konačnim rješenjem, osoba može nakon dvije godine podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka tjelesnog oštećenja.

Slabosti sustava

Da ima onih koji žele iskoristiti slabosti sustava i ostvariti pravo na naknadu potvrđuje i podatak da je u Sarajevu od kolovoza prošle do kolovoza ove godine revizijom status civilnih žrtava rata izgubilo 40 osoba. Temeljna prava koja civilne žrtve rata imaju su osobna invalidnina, mjesečno osobno novčano primanje, dodatak za tuđu njegu i pomoć, ortopedski dodatak, obiteljska invalidnina, ili status civilne žrtve rata. Ova prava su itekako dovoljan motiv mnogima da se nakon toliko godina „sjete“ svojih ratnih stradanja. Ne treba zaboraviti da su otkrivene i makinacije onih koji su pokušali ostvariti dvostruko pravo, i kao vojne i kao civilne žrtve rata. Ovakvi slučajevi se broje u stotinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?