AFERA

Bugari povukli veleposlanika iz BiH jer je bio tajni agent

predsjednik
VL FOTO
10.05.2011.
u 10:24

Bugarskim Veleposlanstvom u Sarajevu će idućih mjeseci rukovoditi otpravnik poslova

Dosadašnji veleposlanik Republike Bugarske u BiH Andrey Slavchev Transki našao se na popisu prvih 13 bugarskih diplomata koji moraju napustiti dužnost, jer je utvrđeno da su za vrijeme komunističke diktature radili za zloglasnu tajnu službu. Transki i 12 njegovih kolega 30. travnja su pozvani u Sofiju, što je bio uvod u njihovo potpuno povlačenje s dužnosti.

Na zahtjev Parlamenta

Još 22 veleposlanika koja su radila za bugarsku tajnu službu prije više od dva desetljeća moraju se vratiti u domovinu do 1. lipnja ove godine. Time će se u potpunosti ispoštovati zahtjev bugarskog parlamenta koji je početkom ove godine usvojio izjavu u kojoj se traži povratak u zemlju svih diplomata suradnika bivše tajne policije. Za ukupno 35 veleposlanika je u prosincu prošle godine posebno istražno povjerenstvo utvrdilo da su bili suradnici tajne službe koja se surovo obračunavala s protivnicima komunističkog režima u Sofiji. Poznato je da su komunističke tajne službe imale veliki broj suradnika, pa stoga ne čudi podatak da je čak 40 posto bugarskih diplomata dovedeno u vezu s Državnom sigurnosti. Neki od njih školovali su i obučavani na KGB-ovoj akademiji u bivšem Sovjetskom Savezu, što znači da su bili profesionalni agenti, a ne samo doušnici. Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova najavljuje izmjene zakona prema kojem više neće biti moguće da tu zemlju u svijetu predstavljaju osobe koje su bivši časnici i razni drugi suradnici nekadašnje komunističke tajne policije.

Veliki politički potresi

Cijela ova afera izazvala je i političke potrese u Bugarskoj, jer je predsjednik Georgi Parvanov, koji je i sam bio suradnik komunista, upozorio Vladu da neće potpisati pisma naredbe koje je spornim veleposlanicima uputio ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov. Zbog toga će opozvani veleposlanici formalno ostati u službi, ali do kraja mandata neće napuštati Sofiju. U takvoj situaciji bugarskim veleposlanstvom u Sarajevu će idućih mjeseci rukovoditi otpravnik poslova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?