Tanjug:

Buduća vojska Kosova nije opasnost za sigurnost Srbije

srbija,kosovo,prosvjed
Reuters/PIXSELL
14.07.2013.
u 15:12

Agencija Tanjug donosi iscrpnu analizu najave kako će sigurnosne snage Kosova uskoro prerasti u vojsku,.

Agencija Tanjug donosi iscrpnu analizu najave kako će sigurnosne snage Kosova uskoro prerasti u vojsku, ali prema mišljenju srpskih vojnih i političkih analitičara, buduća vojska Kosova neće predstavljati ozbiljniju opasnost za sigurnost Srbije i vojske dvije države se ne mogu ni mjeriti jer, kažu, srpska vojska je "možda i najjača u regiji". Profesor na Fakultetu za sigurnost, Zoran Dragišić stvaranje kosovske vojske vidi kao korak u zaokruživanju kosovske državnosti, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da bi kosovske oružane snage bile inferiorne u odnosu na srpske, dok analitičar Aleksandar Radić kaže da bi Kosovske sigurnosne snage u svakom slučaju bila formacija koja po svemu odgovara bilo kojoj maloj oružanoj sili svijeta, "imaju odoru, grb, taktičke postrojbe, a osnovni taktički sastav je bataljun kao u svim drugim normalnim vojskama svijeta".

Dragišić drži podsjeća kako valja imati "u vidu da je samo jedna brigada kopnene vojske Srbije neusporedivo jača i osposobljenija nego maksimalno kvalitetne oružane snage Kosova, zbog čega građani ne trebaju strahovati da bi te snage mogle nauditi Srbiji". Miroslav Lazanski kosovsku vojsku drži realnošću napominjući da se ne zna točno čime kosovske oružane snage raspolažu jer se na mimohodu u Prištini, održanoj povodom proglašenja neovisnosti Kosova, "moglo vidjeti samo ono što su željeli prikazati".

- Te sigurnosne snage na Kosovu možemo zvati vatrogasnim društvom ili družinom Pere Kvržice, ali to jeste vojska Kosova i samo formalno se tako ne zovu zbog nekih pravnih obzira. Ali, to je vojska Kosova koja ima pješačke postrojbe, specijalne postrojbe, počasnu gardu, lako i srednje naoružanje, teške strojnice na oklopnim automobilima - kaže Lazanski. Aleksandar Radić drži kako je, bez obzira na srpske emocije, jako dobro da se vojne postrojbe na Kosovu razvijaju i budu legalne te da blisko surađuju s NATO-om jer to jamči i nadzor nad njima.

>>Sukob srpskih žandara i Albanaca na srpsko-kosovskoj granici

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?